Делегација Одбора за Јасеновац на конференцији у Јерусалиму

Одбор за Јасеновац У Меморијалној институцији за хероје и жртве холокауста Јад Вашем у Јерусалиму, одржана је од 6. до 11. јула Шеста међународна конференција о образовању о холокаусту. Међу преко седам стотина учесника из педесетдве земље света, изузетно запажено је било учешће делегације Одбора за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве. Учешће делегације Одбора на овој конференцији је договорено приликом боравка делегације Светог Архијерејског Синода Јерусалиму децембра прошле године када је Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије посетио Јад Вашем и срео се са његовим директором Авнером Шалевом. Делегацију су чинили свршени полазници Међународне школе у оквиру Јад Вашема, где се до данас ишколовало четрдесетак наших кандидата, од тога шеснаест под окриљем Одбора за Јасеновац и у сарадњи са њим, као и продуцент бањалучке Алтернативне телевизије која је покривала Конференцију.

Отац Јован ЋулибркЧланови тринаесточлане делегације Одбора за Јасеновац су одржали три врло запажене и посећене радионице: Силвија Крејаковић из Народног музеја у Краљеву са сарадницима је одржала алегоријски перформанс Људи-Књиге о страдању у Краљеву, Крагујевцу, Сајмишту и Јасеновцу. Светлана Спајић, певачица предањске балканске музике, показала је како је усмено певачко предање чувало сећање на страдање, а протосинђел Јован (Ћулибрк), координатор Одбора, говорио је о утицају холокауста на савремену културу. Сарадници Одбора за Јасеновац узели су учешћа и у неколико пратећих програма који су се у Јад Вашему збивали упоредо са Конференцијом. Запажену али и полемичку радионицу одржала је Јулија Кош из загребачке јеврејске заједнице, која је показала како је нова изложбена поставка у Спомен-подручју Јасеновац неподесна за употребу у педагошке и образовне сврхе. Са госпођом Кош у делегацији из Загреба био је и г. Саша Милошевић, саветник у Српском националном вијећу.

Одбор за Јасеновац Током боравка у Светој Земљи делегација Одбора за Јасеновац поред поклоњења светињама Светог Града, била је на празник Светих Апостола у Манастиру Капернаум на литургији коју је служио Блажењејши Патријарх Јерусалимски г. Теофил Трећи, који је делегацију примио и благословио, а посебно се занимао за здравље Свјатејшег Патријарха Српског. Делегација се састала са госпођом Шуламит Имбер, педагошким директором Јад Вашема и са г. Аријем Ливнеом, представником Републике Српске у Израелу и изаслаником Свјетског јеврејског конгреса за земље бивше Југославије.