Делегација Републике Српске посетила ЦО Линц

Делегација Републике Српске посетила ЦО Линц
Делегација Републике Српске посетила ЦО Линц
Делегација Републике Српске посетила ЦО Линц
Делегација Републике Српске посетила ЦО Линц

-Црква остаје јединствени систем за очување идентитета српског народа, због чега је на простору Републике Српске до сада изграђено 1.000 нових православних богомоља. Нарочито у дијаспори је неопходно искористити едукативни потенцијал Цркве за развијање и очување националне свести и писма код српског народа, закључио је председник Додик.

Председник Републике Српске г. Милорад Додик и председница Владе Републике Српске гђа Жељка Цвијановић са сарадницима посетили су 22. марта 2018. године Црквену општину Линц, где их је срдачно дочекао протојереј-ставрофор Драган Мићић са члановима Црквеног одбора.

У вечерњим сатима, прота Драган Мићић је, у пратњи г. Жељка Малешевића и г. Александра Ченића, имао издвојен разговор са председником Додиком и премијерком Цвијановић. Председник је овом приликом изразио жељу да помогне у изградњи капеле у Маутхаузену, а након консултација са премијерком Цвијановић одлучено да се донира 60.000 евра. Овај износ биће уложен у постављање фасаде од мермера, чија је укупна цена 70.000 евра, а донација ће омогућити да капела буде спремна за освештање до половине септембра ове године.

Делегација из Републике Српске потом је посетила храм Светог Василија Острошког у Линцу, где су их дочекали чланови Црквене општине и представници Удружења Срба из Горње Аустрије. У парохијској сали, прота Драган је упутио речи срдачне добродошлице и изразио захвалност за исказану иницијативу и подршку пројекту изградње Спомен-капеле српским новомученицима у Маутхаузену, где се налази гробље пострадалих 8.000 Срба у Првом светском рату. Такође је посебно истакао улогу председника Милорада Додика, који је својим позитивним ставом, залагањем и конкретном помоћи од 40.000 евра омогућио почетак изградње спомен-капеле.

Председница Владе Републике Српске гђа Жељка Цвијановић поздравила је присутне и истакла да је ова посета организована са циљем да се код људи пробуди свест о томе да је становништво из дијаспоре, било да је у удружењима или клубовима, саставни део Републике Српске и да се сви налазе на једном истом задатку да очувају оно што имају. Председник Републике Српске г. Милорад Додик је нагласио да је сарадња са Српском Православном Црквом на највишем нивоу: -Црква остаје јединствени систем за очување идентитета српског народа, због чега је на простору Републике Српске до сада изграђено 1.000 нових православних богомоља. Нарочито је овде у дијаспори неопходно искористити едукативни потенцијал Цркве за развијање и очување националне свести и писма код српског народа, закључио је председник Додик.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска