Делегација Републике Српске у Епархији канадској

Делегација Републике Српске у Епархији канадској
Делегација Републике Српске у Епархији канадској
Делегација Републике Српске у Епархији канадској
Делегација Републике Српске у Епархији канадској

Премијерка Републике Српске гђа Жељка Цвијановић, у оквиру службене посјете Канади, разговарала је 25. јуна 2017. године са Епископом канадским г. Митрофаном у Милтону.

-Влада жели да дијаспора буде више укључена у политичке и привредне токове у Републици Српској, истакла је Цвијановићева, која је са Епископом разговарала о сарадњи са српском дијаспором и актуелној ситуацији у Српској. Састанком предсједнице владе Републике Српске и Епископом канадским Митрофаном почела је прва званична посјета предсједнице Владе Републике Српске Канади.

-Након свих посјета и оних добрих веза које имамо у Америци није случајно да смо изабрали управо овај простор - Торонто, Хамилтон и Милтон, зато што је ту велика концентрација нашег становништва, највећег броја људи који долазе управо из Републике Српске, рекла је Цвијановићева.

Ова дугочекивана посјета на сто је изнијела бројне теме. Разговарало се о привредној и културној сарадњи, могућности представљања ставова Републике Српске у Канади као и јачање веза између канадске дијаспоре и Републике Српске. Предједница Владе истиће да је одржавање институционалних веза са дијаспором једна од обавеза Републике Српске те да је ова посјета Канади само прва у низу.

-Јако је важно да покажемо да су они важни за супстанцу Републике Српске, ма гдје се налазили, да су поред нас који живимо у Републици Српској, да је важно да његујемо добре односе са свим нашим људима који се налазе изван Републике Српске, рекла је Цвијановићева. Она је истакла да ће Српска наставити у будућности да редовно организује посјете Канади.

-Имамо неке планове на који начин да се и институционално поставимо управо на овом подручју гдје живи велика концентрација нашег становништва. Да ли ће то бити преко представништва или преко одређених представника који ће одрађивати одређене послове за Републику Српску и чинити везу са нашом дијаспором, то ћемо још видјети у наредним мјесецима, рекла је Цвијановићева.

Епископ канадски Митрофан упознао је предјседницу Владе са дјеловањем Српске Православне Цркве у Канади и бројним активностима које за циљ имају одржавање веза са српским народом у Републици Српској и Србији. -Поручјем да буду јединствени, да чувају своју вјеру, свој језик, обичаје и да не забораве ко су и шта су, без обзира којој су политичкој странци опредијељени, да им је у циљу јединство Републике Српске. То је најважније, рекао је владика Митрофан.

Епархија канадска често је помагала грађанима Српске, између осталог организујући хумантиране активности за помоћ становништву погођеним катастрофалним поплавама 2014 године. Порука епископа Митрофана грађанима Републике Српске је јасна и недвосмислена: Српски народ у Канади увијек ће бити уз Републику Српску, али и народ у Републици Српској има обавезу да чува сопствени идентитет.

Чвршћа сарадња Републике Српске и српске дијаспоре у Канади подразумијева интезивније присуство Репулике Српска на овим просторима. Инцијатива постоји са обје стране. Према грубим процјенама око 300 хиљада људи у Канади има српске коријене. Многи од њих су поријеклом из Републике Српске. Највежа концетрација изузетно успјесних српских привредника је у провиницији Онтарио која ће бити домаћин манифестације Српски дан у Канади.

текст и фотографије: РТРС

Извор: Епархија кандска