Десет година од мученичке смрти варваринског проте Миливоја Ћирића

Тридесетог маја , првог дана празновања Св. Тројице, 1999. године приликом бомбардовања моста на реци Морави у Варварину од НАТО бомби пострадао је дугогодишњи парох Цркве у Варварину протојереј-ставрофор Миливоје Ћирић.

На овај дан 30. маја 2009 године када молитвено обележавамо 10-годишњицу погибије проте Миливоја, нашег драгог Ћире како смо га звали, ми малобројни његови школски другови из II-ге послератне генерације призренских богослова, који смо по Божијем допуштењу још у животу, са молитвеном захвалношћу сећамо се његове личности. Отац Миливоје поред тога што је био велики верник и поклоник многих Српских светиња, Цркава и манастира, био је и неуморни проповедник вере Христове, проповедник правде и истине, и хришћанске љубави. Увек је говорио да не чинимо другима оно што не бисмо желели да други чине нама. Упућивао је чланове своје породице и све вернике на дијалог љубави и толеранције, да треба увек помагати све оне који су у невољама и немаштини. Искрено је волео своју Цркву, свој народ и своје парохијане и служио им на најбољи могући начин. Био је вредан и радан човек. Као домаћин у својој породици оставио је незаборавне успомене и добра дела. Имајући апсулутну љубав и поштовање својих парохијана, са њима је саградио три Цркве: Цркву посвећену Св. великомученику Пантелејмону у Катунским виноградима, Цркву Св. Екатарини на новом варваринском гробљу поред које почивају остаци његовог измасакрираног и намученог тела, и Цркву Светој Тројици у Катуну, чија је градња била приведена крају, али по Божјој вољи отац Миливоје није доживео освећење овог храма.

Смрт проте Миливоја, његово свештеничко пожртвовање да помогне настрадалима када је пала прва бомба на Варварински мост, који је у непосредној близини Цркве у Варварину, и његово страдање када је пала друга бомба, остаће као светао пример пожртвовања да помогне људима у невољи, пример достојан венца мученичке славе. Десет година је прошло, проћиће још много деценија, али ће бити ретко таквих личности као што је био наш брат у Христу, отац Миливоје. Светао пример хришћанског духа, човекољубац и миротворац достојан мученичке славе кога се ми молитвено свакодневно сећамо, и молимо се Богу Васкрслом да се по вери и у вери православној опет видимо као што смо се гледали давне 1948-1952 године у школским клупама.

протођакон Ђорђе Чекеревац - Лондон,
протојереј Слободан Ратковић -Златибор