Десет година од првог масовног киднаповања Срба

Јуче, 22. јуна 2008. године, навршило се тачно десет година од прве масовне отмице Срба на Косову и Метохији, односно нестанка девет рудара површинских копова Белаћевац, код Обилића.

Координатор Удружења породица киднапованих и несталих Милорад Трифуновић изјавио је Танјугу да је све мање наде да су киднаповани рудари, међу којима је и њгов брат, живи и да се у Удружењу боре за проналажење њихових остатака.

"Копови припадају ЕПС-у и радници који су тамо радили имали су радну обавезу, а њихово киднаповање је било атак на државу. Међутим, по нашем схватању, држава је благо реаговала. До данас ми о њима ништа не знамо", рекао је он.

Трифуновић је подсетио да је још непозната судбина 617 несталих Срба и других неалбанаца са Косова и да је породицама враћени остаци 281 тела што је око 30 одсто од укупног броја киднапованих и несталих у покрајини.

"Не можемо бити задовољни са овим бројем, нарочито ако се има у виду да су Албанци пронашли око 87 одсто оних које траже, а који су нестали током сукоба на Косову", навео је он.

Кординатор Удружења је напоменуо да се у мртвачници у Приштини налази 440 тела, или остатка тела, који су неиднтификовани.

"Та тела су неидентификована, а ми сумњамо да се нешто и скрива, међутим немамо доказе тако да никога не можемо да оптужимо", додао је он.

Трифуновић је истакао да се породице киднапованих и несталих са Косова, осим са душевним болом са којим се боре већ десет година, сусрећу са многим другим социјалним и административним проблемима.

"Најтеже је мајкама јер након десет година деца питају шта је са њиховим очевима, а деца су за то време сазрела и тешко више верују у мајчинске приче да ће се отац вратити, тако да губе поверење и у мајку", истакао је он.

Трифуновић је додао да у Удружењу инсистирају на одговорности представника УНМИК-а и Кфора за чијег мандата је отет навећи број Срба Срба и других неалбанаца у покрајини.

"Они морају да сносе одговорност за злочине који су се догодили на Косову, у њиховим зонама одговорности", нагласио је Трифуновић.

Извор: Танјуг