Десета седница ЕУО и ЕС Епархије ваљевске

Десета седница ЕУО и ЕС Епархије ваљевске
Десета седница ЕУО и ЕС Епархије ваљевске
Десета седница ЕУО и ЕС Епархије ваљевске
Десета седница ЕУО и ЕС Епархије ваљевске

У Епархијском двору у Ваљеву, у понедељак и уторак, 22. и 23. фебруара 2016. г. одржане су, десети пут по реду, редовне седнице управног одбора и савета Епархије ваљевске. Заседање је започето призивом Светог Духа у храму Светог великомученика Георгија у Новом насељу.

На седницама су, најпре, о својим делатностима и пословању у току 2015. године, поднети извештаји свих служби и организација при Епархији ваљевској. Један за другим, представљани су извештаји: О делатностима у Епархији ваљевској, извештај о веронауци, извештај благајника, рачуноиспитача, Робног магацина, директора Радија Источник, итд. Сви извештаји су, без изузетка, похваљени и оцењени као добри, а разговарало се и о начинима и мерама које се могу предузети за побољшавање рада на поједним пољима. Оцењено је као најбоље да се настави у смеру који подразумева најпре рад и старање на духовном пољу, али и бригу о материјалном стању у свим Црквеним опшштинама и Управама манастира у Епархији ваљевској.

Посебна пажња, и ове као и претходних година, посвећена је питању верске наставе и свим изазовима са којим је овај предмет суочен и то после пуних петнаест година од повратка верске наставе у просветни систем Републике Србије. Оцењено је да велика подршка коју овај предмет има од стране Епархије ваљевске, као и пожртвован рад који улажу наши вероучитељи, доноси своје плодове у раду са децом. Сама чињеница да у Епархији ваљевској 85 % деце основног, и 78% средњег узраста похађа верску наставу, говори о залагању у раду са децом, али обавезује на велику одговорност.

Нажалост, и поред овако више него добрих резултата на пољу верске наставе, оцењено је да је веронаука данас у веома тешком положају и да чак стрепимо за њен опстанак у школама. Епархијски управни одбор и Епархијски савет изразили су посебну забринутост и негодовање поводом најава о даљој судбини верске наставе у школама, и показали одлучност и спремност да се залажу да се не доводи у питање постојање овог насушног предмета у школама. Најбољи начин да веронаука задржи своје место, које јој и припада, јесте тај да се са још више пажње и љубави ради на овом пољу.

И поред свих сложених тема којима су се бавила оба највиша тела Епархије ваљевске, два дана заседања протекла су у свечаном тону јубилеја који нас у овој години очекује, а то је десет година од оснивања Епархије ваљевске. На делу се још једном показало сагласје, дух љубави и спремност за решавање свих изазова и искушења које нам време доноси.

протођакон Дарко Ђурђевић

Поздравни телеграм Његовој Светости Патријарху српском Господину Иринеју поводом Десетог заседања
Епархијског Савета Епархије ваљевске