Десетогодишњица хиротоније у архијерејски чин Архиепископа охридског Јована

Архиепископ Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски Г. Јован прославио је 20. јула 2008. године десетогодишњицу хиротоније у архијерејски чин.

Као што су већ потврдили представници Савета Европе у Р. Македонији, због „дефицита владања права" Архиепископ охридски Г. Јован налази се у изгнанству, а сваки његов покушај да уђе у своју отаџбину завршио би се његовим хапшењем.

Због тога обележавање десетогодишњег јубилеја обављено је у непосредној близини Р. Македоније - у Врању. У недељу ујутро, више десетина македонских грађана упутило се организованим превозом, аутобусима и аутомобилима, у Врање и испунило Саборни храм Свете Тројице да би заједно са својим Архиепископом обележили дан кога се живо сећају - дан када је Архиепископ Јован пре 10 година у својој приступној беседи најавио решење раскола. Тог дана његове речи, као киша после дугогодишње суше, многима повратиле наду.

Светој Архијерејској Литургији началствовао је Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски Г. Јован у саслужење Њихових Преосвештенства Епископа: бачког Г. Иринеја, врањског Г. Пахомија, браничевског Г. Игнатија, полошко-кумановског Г. Јоакима, брегалничког Г. Марка и викарног стобиског Г. Давида.

Владика Иринеј У име Светог Архијерејског Синода Православне Охридске Архиепископије, како и у име верног народа, Архиепископу се обратио Преосвећени Епископ брегалнички Г. Марко.

Затим се пригодном беседом обратио и Преосвећени Епископ бачки Г. Иринеј који је нагласио да је Охридска Архиепископија обновљена на канонски начин управо у наше дане, као Црква која је икона Царства, што, пак, нама Хришћанима једино даје идентитет. "Архиепископ Јован је губитник само у очима оних који желе да сачувају своју душу на лажи, а победник је у очима неба и земље, у очима свих оних који знају да је наш живот могућ само у Христу, као дар Духа Светога. Зато је он, привидно губећи, а бивајући назван чак и издајником и другим срамним изразима којима не доликује да се изговоре у храму, ипак показао да једино он са верним синовима и кћерима Охридске Архиепископије задобија и враћа небески, а то значи спасоносни, идентитет сопственом народу, те зато и ништа није изгубљено. Нека Бог дарује да и ми са Блаженејшим доживимо у бољим приликама још много јубилеја, али и плодове ове жртве и овог крста, који су, ради јединства Цркве, суштинска одлика без које нема Цркве. Верујем да ове речи изражавају осећања свих људи без разлике да ли су дошли из Врања или из разних градова и манастира Р. Македоније", рекао је Епископ бачки Г. Иринеј.

народ У свом надахнутом слову Блаженејши Архиепископ Г. Јован осврнуо се на досадашње плодове свога архипастирског рада. Подсетивши на установљење новог програма Архиепископије, богословствовао је о саборности и упутио поруку новим македонским властима.

За време дељења нафоре верници су добили за благослов по један поклон од Архиепископа, а после Свете Литургије за веран народ из Р. Македоније припремљено је послужење када је Архиепископ Јован за сваког посебно одвојио време за разговор.

Јовану, Блажењешему и Богопроизведеному Архиепископу охридскому и Митрополиту скопскому, а нашем оцу и пастиру, многаја лета.

Извор: Архиепископија Охридска