Детињци на Православном богословском факултету

Детињци на Православном богословском факултету
Детињци на Православном богословском факултету
Детињци на Православном богословском факултету
Детињци на Православном богословском факултету

Православни богословски факултет Универзитета у Београду имао је част да на Детињце, 21. децембра 2014. године, угости стотинак деце из ОШ „ Др Драган Херцог“ (Школа за образовање деце у болничким условима), ОШ „Миодраг Матић“ (Школа за образовање деце са церебралном парализом) и Центра „Живимо заједно“ за дневни боравак деце са сметњама.

Посету, коју је пратио и пригодан програм уз служење свете Божанствене Литургије, организовали су вероучитељи ових школа са родитељима деце, а уз благослов декана Православног богословског факултета проф. др Предрага Пузовића и началствовање старешине капеле Светог Јована Богослова и управника Дома свештеника Борише Шањића.

Модератори и координатори читавог програма били су, уз оца Боришу Шањића, професори, студенти и сви остали гости – учитељи, вероучитељи и родитељи ове скромне и захвалне деце која су показала да умеју да се радују дару живота, измамивши многе осмехе.

Најпре је, дан раније, уз помоћ студената Високе школе – Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију и студената Православног богословског факултета постављена изложба дечјих радова у холу Факултета, а затим су у недељу, на Детињце, гости дочекани на свету Божанствену Литургију на којој су се сва деца са дирљивим миром и побожношћу причестила. У наставку је спонтано отворена изложба радова, да би потом уследио културно-уметнички програм молитвом „Оче наш“, затим је певана химна Светом Сави и многе друге песме које су припремила деца ових двеју школа славећи Бога. Читаву манифестацију је посебно увеличао КУД „Ацо Обрадовић“ из Баваништа, чија су деца извела мноштво наших традиционалних кола и игара. Уз разиграна, радосна и безбрижна лица дечијег раја, читав програм је кулминирао и био завршен трпезом љубави у трпезарији Факултета.

Ову трпезу омогућили су: Верско добротворно старатељство - Црквена народна кухиња на челу са оцем Владимиром Марковићем и њиховим волонтерима. Поклон пакетиће је припремила другарица ове деце Александра, ученица петог разреда, са сестрама Маријом, Горданом и браћом Александром и Немањом. Поклоне у виду књига су даривали Епископ бачки г. Иринеј Буловић као и деца КУД-а „Ацо Обрадовић“ из Баваништа. Поделивши дарове деци, и честитавши им празник, отац Бориша је у уздарју радости овог дана отпустио госте са благословом у миру.

Извор: Верско добротворно старатељство