Дик Марти - известилац за трговину органима

Швајцарски сенатор Дик Марти именован је за известиоца у Парламентарној Скупштини Савета Европе о наводној трговини људским органима на Косову

Дик Марти Марти ће испитати тврдње бившег тужиоца Хашког трибунала Карле дел Понте, изнете у књизи "Лов", да су косовски Срби, отети током НАТО бомбардовања 1999. године, пребацивани у Албанију и да су им тамо вадјени органи, који су кријумчарени у друге делове Европе.

Очекивања од Мартијеве истраге су велика, сразмерна светском угледу и медијској слави коју му је донео извештај о тајним затворима и летовима ЦИА.

Начин на који је Марти водио ову парламентарну истрагу наговештава како би могао да ради на припреми извештаја о тврдњама да су припадници ОВК заробљеним Србима вадили органе које су потом кријумшарили.

"Динамика истине"

Дик Марти је по именовању за известиоца о тајним затворима ЦИА у новембру 2005. године на располагању имао само један скроман секретаријат. Без овлашћења, које би имао да је као истражни судија водио кривичну, а не парламентарну истрагу, Марти је био такорећи голорук.

Његов прелиминарни извештај из јануара 2006. изазвао је критике и приговоре да нема доказе.

Бивши британски министар за Европу Денис Мекшејн, тада посланик у британској делегацији у ПС СЕ, подругљиво је говорио да Мартијев извештај има више рупа него швајцарски сир.

Марти је медјутим својим прелиминарним извештајем испунио први циљ - изазвао је велико интересовање медија што је, како често каже, покренуло "динамику истине".

Поред података које је добијао од организације задужених за контролу и регистрацију свих летова на европском небу, Марти је уско сарадјивао са невладиним организацијама као што су Хјуман Рајтс Воч и Амнести Интернешенел, користећи њихове податке и изворе.

Убедљиви докази и веродостојни извори

У јуну 2007. поднео је и коначан извештај у коме са убедљивом прецизношћу износи детаље о томе како је у име борбе против тероризма успостављен систем тајних затвора, гангстерских отмица, бесправних изручења и тортуре.

Његови извори и сведоци у завршној фази истраге били су из саме америчке ЦИА и обавештајних служби других земаља. Говорили су Мартију о ономе што су знали и доживели под условом да Савет Европе гарантује заштиту ниховог идентитета.

"Динамика истине" довела је до тога да у септембру 2006., амерички председник Буш призна постојање тајних затвора, а у неколико земаља, медју којима и у Британији, владе су признале да су учествовале у "пауковој мрежи" тајних летова ЦИА.

Марти ће сасвим извесно у истрази о трговини људским органима на Косову имати подршку невладиних организација.

Хјуман Рајтс Воч је и пре званичног именовања Дика Мартија ставио до знања да је спреман да сарадјује са известиоцем ПС Савета Европе по већ успешно примењеној шеми.

Та организација је почетком маја саопштила је да поседује нове доказе који налажу спровођење истраге о наводној трговини органима убијених Срба пред крај рата на Косову 1999. године.

Хјуман рајтс воч тврди да су се појавили појавили "озбиљни и веродостојни докази" о страшним злостављањима Срба на Косову и у Албанији током и након рата Србије и НАТО-а.

Извор: ББС