Дискусија о новом уџбенику „Историја религије“

Грузијска Влада разматра могућност увођења предмета „Историја религије“ у друштвеним школама. Министар образовања и науке Михаил Чхемкели лансирао је ову иницијативу. На радном сусрету у Омладинском центру Грузијске Патријаршије крајем јануара прошле године представници Патријаршије, Парламента и других верских заједница разговарали су о увођењу новог уџбеника.

У децембру прошле године католикос-патријарх Илија II по други пут је апеловао на то да се питања верске наставе у школама већ једном реши. У својој проповеди он је изјавио да ће верско васпитање доприносити решењу проблема омладинског насиља. Овом приликом навео је случај туче међу ђацима у Тбилисју 1. децембра 2017. године када су двојица младића изгубили живот. Тим поводом Патријарх је изјавио: „Наше власти морају размислити о томе да се у школама предаје Историја религије и обрађују питања духовности“.

После овога су надлежне власти пажљиво прочитале говор свога Патријарха и, мада су Црква и држава одвојене, њихови погледи на свет се поклапају, изјавио је председник Владе Ђорђе Квиришаквили. Међутим, примећено је да се морају школовати и добри катихети како би омладина добила исправна обавештења од компетентних лица. Такође је речено да уџбеник треба да обради не једну религију, него њих више, и то објективно и поуздано, како би будући нараштаји имали ојачани осећај припадности истом друштву.

Извор: newsgeorgia.ge (са немачког Инфо служба СПЦ)