Дискусије могу почети: Ватикан објавио «Instrumentum laboris“ - припремни папир за Синод о породицама

Само је још 100 дана до почетка XIV редовног заседања Генералног синода, познатијег као ”Синод о породици”. Припреме за Синод теку пуном паром. У уторак 23. јула у Ватикану је објављен радни папир: Instrumentum laboris.

Овај документ на 77 страница представља подлогу свих саветовања које је Ватикан у форми анкете/питања прошле године послао бискупским конференцијама широм света.

По питању хомосексуалног партнерства, овај папир, који засад постоји само на италијанском,  одлучно одбацује бракове њених истополних чланова. Саобразно библијском сведочанству, Бог је желео брак само између мушкарца и жене.

С друге стране, Црква мора у своје крило прихватити и поштовати људе другачије сексуалне оријентације. Дискриминацију хомосексуалних треба одбацити.

На дискусију се ставља и други, цивилно склопљени брак, односно могућност да овакав „брак“ буде благословљен од стране Цркве.  У овоме радном папиру се узима као модел пракса разликовања првог од другог брака у Православној Цркви. При томе ваља имати на уму да Православна Црква има другачије богословско схватање брака од римокатолика.

Овај радни папир - Instrumentum laboris - представља значајну основицу за саветовање бискупа на предстојећем Генералном синоду на јесен, вели Рајнхард кардинал Маркс, председавајући Бискупском конференцијом Немачке и надбискуп Минхена и Фрајзинга.

(припремио протођакон Зоран Андрић, Минхен)