Дивно вече уз књигу о историји СПЦ у Аустралији, Новом Зеланду и Јужној Африци

Синоћ је у препуној Римској дворани, библиотеке града Београда, одржано представљање књиге Историја Српске Православне Цркве у Аустралији, Новом Зеланду и Јужној Африци. После уводне речи домаћина, хор Музиколошког института САНУ присутне је поздравио Васкршњим тропаром. Представљању књиге су присуствовали Преосвећени епископи: Жички Г. Хрисостом, Западноамерички Г. Максим као и многи свештеници, свештеномонаси, уз многобројан верни народ.

Пре самог представљања књиге, окупљени су могли да одгледају филм о почецима српске колоније у Аустралији са посебним освртом на досељавање Срба и долазак првих свештеника, а наравно и на грађење првих цркава. Филм је рађен у продукцији РТС-а.

На почетку представљања ове врло значајне књиге говорио је Његово Преосвешетнство Епископ аустралијско-новозеландски Г. Иринеј, подручни архијереј за област о којој је написана књига која је попунила велику празнину у познавању историје Српске Православне Цркве на свих пет континената. Преосвећни Владика се захвалио ауторима, присутним слушаоцима и свима који су учествовали у стварању ове књиге и уопште историје Српске Православне Цркве на најдаљем континенту, на тзв. Златном острву са којег се, по речима Владике, прво чује ХРИСТОС ВАСКРСЕ, у односу на све светске континенте. Владика је оценио стање у својој епархији некада и сада, свесно је истако да је увек било проблема, али да су ти проблеми само несугласице и да увек могу да се превазиђу ако међу Србима превлада јеванђељски дух и љубав. Владика је затим описао живот на петом континенту, све лепоте, али и мане, климатских и природних услова за живот. На крају је из личног искуства, пошто и сам потиче из имигрантске породице, описао све тешкоће имигрантског живота, далеко од родне груде; истакавши да је Црква свуда на свету, да је Једна, Света и Саборна, тако да не може да се каже да је то Црква у расејању.

Други говорник је био протојереј-ставрофор др Предраг Пузовић, професор Православног богословског факултета на катедри за Историју Српске Цркве, који је у својству рецензента књиге, истакао важност самог истраживања, селективно коришћење примарне архивске грађе и добро одабране фотографије. Проф. Пузовић је говорио и о самим ауторима, тако да су присутни стекли општи увид у књигу.

На крају је говорио и протојереј-ставрофор Србољуб Милетић, коаутор књиге уз протођакона мр Станимира Спасовића. У свом опису књиге прота Србољуб се осврнуо на циљеве и задатке књиге и на саму потребу овакве историје. Говорећи о ономе кроз шта је прошао приликом писања књиге, он је истакао да све сада, на крају, има свој смисао и да се труд исплатио.

После представљања приређен је пријем за све присутне.