Ђакон Јован Аничић - нови доктор теологије

Ђакон Јован Аничић - нови доктор теологије
Ђакон Јован Аничић - нови доктор теологије
Ђакон Јован Аничић - нови доктор теологије
Ђакон Јован Аничић - нови доктор теологије

Дана 17. јуна 2016. године у амфитеатру Православног богословског факултета Аристотеловог Универзитета у Солуну (Грчка), на катедри за богословље, пред седмочланом комисијом коју су сачињавали проф. др Хрисостомос Стамулис (ментор и председник комисије), проф. др Марцелос Георгиос, проф. др Курембелес Јоанис, проф. др Цобанидис Стилианос, проф. др Калиакманис Василиос, проф. др Валаис Дионисиос и доцент др Гуциудис Мосхос докторску тезу под насловом Тајна Христова у делима Светог Кирила, Архиепископа Александријског одбранио је кандидат Јован Аничић, директор религијског образовања Епархије источноамеричке Српске православне Цркве и асистент професор Православног богословског факултета Свети Сава у Либертивилу (САД), стекавши тиме звање доктора богословља.

Магистарске студије је завршио на папском Универзитету Грегоријана у Риму на катедри за догматику, одбранивши са успехом тезу Улога Светог Духа у римској литургији: Богословско-литургијска синтеза. Богословију Светог Саве и Православни богословски факултет завршио је у Београду. Нижу музичку школу Јосип Славенски завршио је у Београду. Током последипломских студија био је гостујући студент на језуитском Бостон колеџу у Бостону и на Богословском факултету Универзитета Нотр Дам у Саут Бенду (САД). Ђакон Јован Аничић потиче из свештеничке породице. Са супругом Милицом има троје деце.

Кандидат је током одбране своје тезе критичком анализом списатељске делатности Светог Кирила Александријског настојао да предочи значај догађаја уласка Бога Логоса у токове историје, наглашавајући сотериолошку димензију дела искупљења за целокупну творевину. Дисертација пружа детаљну анализу Кирилове богословске мисли гледајући је и истовремено анализирајући као једну целину. Теза указује на виталност али и на сложеност Кирилове мисли, уз настојање да истакне његов немерљив значај за христолошке токове сабора у Халкидону. Кроз истраживање кандидат нарочиту пажњу обраћа на рецензију његовог лика и дела кроз историју богословља Западне Цркве. Овај део је нарочито прихваћен од стране комисије, која га је окарактерисала као методолошки изузетно оригиналним а историјски веома корисним. Истичући разноврсност релевантних студија најзначајнијих богослова модерне мисли које се тичу христолошког догмата, комисија је похвално истакла оригиналност презентовања и способност критичког сагледавања. Осим тога, ток одбране је потврдио озбиљан и самосталан приступ приликом истраживања, јасноћу мисли и општи квалитет рада.

Као веома значајну, комисија је истакла и чињеницу да се ради о првој докторској дисертацији о Светом Кирилу Александријском одбрањеној на Богословском факултету у Солуну.

текст прилаже Павле Аничић,
докторанд на Теолошком факултету Универзитета у Минстеру (Немачка)