Дјечји сабор у манастиру Добриловина

Дјечји сабор у манастиру Добриловина
Дјечји сабор у манастиру Добриловина
Дјечји сабор у манастиру Добриловина
Дјечји сабор у манастиру Добриловина

На празник Светог Евменија Гортинског, 1. октобра 2016. године у манастиру Добриловина одржан је, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникије, Дјечији сабор.

Сабору дјеце из Епархије будимљанско-никшићка претходило је свето богослужење. Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије уз саслужење свештенства и монаштва Епархије. Молитвеном сабрању присуствовао је вјерни народ овог краја. Литургију је увеличао радостан чин крштења дјечака Милоша и Душана. Потом је у порти древне немањићке задужбине одржан Дјечији сабор, трећу годину за редом.

Учеснике Сабора и вјерни народ благословио је Преосвећени Епископ г. Јоаникије, који је казао да је Сабор дјеце у манастиру Добриловинивелика радост за ову светињу и све који су у њој окупљени. -На почетку школске године сабирамо се са дјецом и вршимо молитве, призивамо Божју благодат на оне који крећу у школу да уче, да се развијају умно и духовно, да напредују у сваком погледу, јер је милост Божја потреба свима нама, а нарочито дјеци која узрастају, која се формирају духовно, умно, ментално. Дјеца су права радост за Цркву и за овај свијет. И ми се обнављамо, подмлађујемо у сваком сусрету са дјецом. Због тога се ништа љепше није могло догодити данас овдје нама сабранима, него овај дјечји Сабор у манастиру Добриловини, нешто што нас све радује, што нас сједињује и враћа на прави пут Божји.

-Није ли Господ Исус Христос рекао одраслима: Вратите се и будите као дјеца.Не да будемо умом дјеца, него незлобивошћу, кротошћу, послушношћу, оном чистотом дјетиње душе. То је оно што треба и нама одраслима, рекао је Владика.

Он је захвалио свима који су се потрудили око организације овог дивног Сабора у манастиру Добриловини, прије свега мати Макрини, настојатељици свете обитељи, која је, као и претходних година, показала велику љубав те је окупила дјецу и њихове вјероучитеље под окриље древне немањићке светиње. -Ово је, већ, трећа година дамати Макрина окупља дјецу овдје, не само из Добриловине, него из Мојковца, Бијелог Поља и других мјеста наше Епархије. Није то тако велики број дјеце као што је на Цетињу, тамо је велики дјечји сабор. Многа од дјеце, која су данас овдје присутна, учествују и на том сабору са својим вјероучитељима, али је и овај наш дивни сабор лијеп, радостан, свијетао, од великог значаја. Нека буде срећно и благословено свима. Нека буде срећно и благословенокрштење двојице дјечачића. Нека узрастају духовно и они и њихови родитељи, нека напредују њихови кумови. Нека их Бог благослови. Свима на радост овај дивни празник и дјечји Сабор, поручио је на крају бесједе владика Јоаникије.

У програму Дјечјег сабора, који се са благословом Владике будимљанско-никшићког г. Јоаникија у манастиру Добриловина одржава у суботу по Крстовдану, учествовали су, са пригодним пјесмама, играма, рецитацијама и игроказима, црквени хорови и дјеца са вјеронауке из Бијелог Поља и Мојковца, као и дјечји црквени хор при манастиру Мајсторовина.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка