Дјетињци у манастиру Клисина

Дјетињци у манастиру Клисина
Дјетињци у манастиру Клисина
Дјетињци у манастиру Клисина
Дјетињци у манастиру Клисина

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије служио је на Дјетињце свету архијерејску Литургију у манастиру Клисина. Епископу су саслуживали: игуман Василије (Рожић), настојатељ манастира Клисина; протосинђел Варнава (Дамјановић), намјесник манастира Трескавац; јереј Невен Маринковић, парох старомајдански, и ђакон Никола Перковић из Босанског Петровца.

Саборни манастирски храм Свете великомученице Марине одзвањао је молитвом и појањем, а мноштво вјерног народа, сабраног у храму, још једанпут је потврдило саборну улогу манастира Клисина, који у овим крајавима представља духовни светионик. Због тога се велика већина вјерника удостојила примити свету тајну причешћа, присаједињујући се тако Христу и Царству Небеском.

Дјетињци се празнују три недјеље уочи Празника Рођења Христовог, а овај празник обилује мноштвом народних обичаја који га прате. Дјетињци имају вишеструку симболику, што има за циљ учвршћивање добрих породичних односа „цркве у малом“ – породице. То је нагласио и епископ Атанасије, истичући неопходност свенародног духовног буђења, као предуслова опстанка српског народа на овим страдалним просторима, јер без породичне нема ни националне слоге. Због тога је нужно, како је нагласио епископ Атанасије, обновити нашу посусталу вјеру, вратити се својим коријенима, да бисмо заблистали старом славом, а нашим напуштеним огњиштима удахнули нови живот.

Након свете Литургије, манастирско братство припремило је ручак за Епископа Атанасија, свештенство и вјерни народ. Ваља напоменути да су данашњем молитвеном сабрању присуствовале монахиње из манастира Дуљево, што је манастирском братству причинило велику радост.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка