Ђура Јакшић: Имеђу мита и стварности

Ђура Јакшић и његово уметничко стваралаштво повезали су две националне музејске установе ‒ Галерију Матице српске и Народни музеј у Београду ‒ да заједнички реализују изложбу ”Ђура Јакшић. Између мита и стварности” којом се представља ликовно стваралаштво Ђуре Јакшића, уметника који аутентичном и снажном стваралачком личношћу заузима истакнуто место у српској култури и уметности XIX века.

Свечано отварање изложбе одржаће се у петак, 5. априла 2019. године у 20.00 сати у Галерији Матице српске (Трг галерија 1). На отварању изложбе ће говорити: др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, мр Бојана Борић Брешковић, директорка Народног музеја у Београду, др Снежана Мишић, ауторка изложбе и Владан Вукосављевић, министар културе и информисања Републике Србије.

Изложба обједињује преко четрдесет уметничких дела Ђуре Јакшића из неколико музејских колекција – Галерије Матице српске, Народног музеја у Београду, Музеја Југославије, Музеја града Београда, Народног музеја у Зрењанину, Народног музеја у Крагујевцу, Народног музеја Црне Горе на Цетињу, из Скупштине града Београда, манастира Гргетега и Враћевшнице, Српске православне црквене општине Српска Црња, као и из приватног власништва. Свеобухватним прегледом, акцентоване су три главне тематске целине сликаревог опуса: портретно, религиозно и историјско сликарство, уз причу о животном путу Ђуре Јакшића, његовом уметничком и идејном формирању. Међу изложеним делима је и једна до сада јавности непозната слика из приватног власништва, која чини новину у познавању ликовног стваралаштва овог уметника. Сликарски опус употпуњен је делима Јакшићевог књижевног рада и одређеном архивском грађом: писмима, фотографијама и рукописима из фондова Матице српске, Музеја града Београда и Библиотеке Матице српске. Тиме је, између осталог, указано и на вербално-визуелно прожимање у Јакшићевом уметничком опусу који се препознаје као један од најкомплекснијих у српској средини у коме је дошло до таквог прожимања ликовног и књижевног израза, што представља једну од особености и вредности његовог дела. На овај начин омогућено је потпуније сагледавање и разумевање Ђуре Јакшића и његовог уметничког стваралаштва, као и места које оно заузима у српској култури и уметности.

У оквиру изложбе биће реализован разноврстан пратећи програм: стручна тумачења и предавања, едукативни програми и креативне радионице за децу и младе, као и пројекција играно-документарног филма „Новосадски дани Ђуре Јакшића“ у продукцији Радио-телевизије Војводине, који је снимљен поводом организовања изложбе. Ауторка изложбе је др Снежана Мишић, музејски саветник Галерије Матице српске, а изложбу прати двојезични каталог, на српском и енглеском језику Ђура Јакшић. Између мита и стварности / Đura Jakšić. Between Myth and Reality, са расправним текстом, хронологијом и каталогом изложених радова.
Изложба је у Галерији Матице српске отворена до 21. јуна 2019. године, након чега ће бити приказана и у Народном музеју у Београду. Реализацију изложбе и каталога омогућило је Министарство културе и информисања Републике Србије, а свесрдну помоћ пружили су бројни пријатељи и сарадници и медијске куће.

Извор: Народни музеј