Ђурђевдан – крсна слава лозе Петровић Његош

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је јуче, на Ђурђевдан – крсну славу светородне лозе Петровић Његош, Свету службу Божију у цркви Светог великомученика Георгија у његушком селу Ераковићи.

У току Литургије Владика је у презвитерски чин рукоположио јерођакона Игњатија (Мијовића), сабрата манастира Стањевићи.

„Млади Георгије, војник и војвода, заорао је дубоку бразду у своме срцу и открио је у срцу својему Христа Бога као Земљу Живих“, рекао је Митрополит Амфилохије у проповиједи. „Он је себе, своју младост и свој живот жртвовао за Господа. На њему се испунила она ријеч Христова – да ће сваки онај који вас убије мислити да службу Богу чини. Јер, и они који су убили Светог Георгија мислили су да чине службу својим лажним боговима. Тако и сви они који кроз историју чине такве злочине, мисле да чине службу ако убијају оне који су Божји“, нагласио је Митрополит Амфилохије.

Владика је после Литургије благословио славски колач, а потом у родној кући Митрополита Петра Другог Петровића Његоша и славски колач свечара Петровића. „Ова славска свијећа Светога Ђорђа се није угасила“, рекао је Митрополит Амфилохије након благосиљања славског колача у Његошевој родној кући.

„Све дотле докм се не славска свијећа не угаси, то је знак да има будућности свечарима који славе Име Божје и који у овоме дому славе Светог великомученика Георгија. Овај дом има велику прошлост и уграђен је у биће Црне Горе. А тамо гдје је врело, тамо ће и капати. И нека би ова славска свијећа освијетлила обновитеље храма Светога Ђорђа“, рекао је Митрополит Амфилохије честитајући Петровићима Крсну славу.

У Његошевој родној кући затим је одржан краћи пјеснички програм чланова Књижевног друштва „Његош“, а Митрополита, свештенство и вјерни народ у име пјесника је поздравио предсједник Удружења књижевника Црне Горе Илија Лакушић.

Ђурђевданска светковина настављена је црквено-народним сабрањем код цркве Светог Николе у селу Дуги до, скиту манастира Острог.

Данашњем сабору на Његушима присуствовали су замјеник амбасадора Руске Федерације у Подгорици г. Феропонов и први секретар бугарске амбасаде г. Добрев.

Гости су били и дјеца полазници вјеронауке из подгоричког насеља Стари аеродром.

Митрополит Амфилохије је касније поподне посјетио и дом данашњих свечара браће Ђорђија и Мирка Петровића.

Извор: Митрополија црногорско-приморска