Ђурђиц у Трсту

Ђурђиц у Трсту
Ђурђиц у Трсту
Ђурђиц у Трсту
Ђурђиц у Трсту

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј посетио је 15. новембра 2017. године парохију Светог Спиридона у Трсту. Вечерње богослужење, уочи празника преноса моштију Светог великомученика Ђорђа, служили су протојереј-ставрофор Рашко Радовић, архијерејски намесник за Италију и парох у Трсту, и архимандрит Григорије из Грчке Православне Цркве. Певницу је предводио епископ Андреј, а певао је хор парохије у Трсту којим руководи проф. Ана Каира.

По завршетку службе, одржано је предавање о фондовима Библиотеке Српске Православне Црквене општине у Трсту, током кога је гђа Светлана Јанчић, библиотекар, говорила о структури, садржају и визији библиотеке. Епископ Андреј, овом приликом, упознао је присутне са фондом грчке књиге, која је део фонда библиотеке.

Сутрадан, на празник Преноса моштију Светог великомученика Георгија, верни народ из Трста и околине окупио се да прослави овај дан у заједници са својим архипастиром. Владика Андреј предводио је евхаристијско Сабрање у храму Светог Спиридона, а салуживали су отац Рашко и архимандрит Григорије. У својој беседи, Епископ је подсетио верне на житије Светог великомученика Георгија, чије су мошти у време цара Константина пренете из Никомидије у Лиду Палестинску у велелепни храм сазидан и посвећен овом славном мученику Христа ради.

После причешћа светим Тајнама, преломљени су славски колачи и освећена жита која су донели свечари, који на овај дан прослављају своју крсну славу.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска