Добротворна изложба „Манастир Хиландар - фотографије на платну"

У четвртак, у 19 сати, у галерији ПРОГРС у центру Београда, отворена је Добротворна изложба „Манастир Хиландар - фотографије на платну" аутора Мише Бранковића. Мотив и мисија аутора фотографија и организационог тима Изложбе је да помогну обнову дела манастира Хиландар пострадалог у пожару 2004. године. Изложбу је отворила Љиљана Јовчић - члан градског већа скупштине Града, а посетиоцима су се обратили представници компанија које су спонзори Изложбе као и Миша Бранковић - аутор фотографија. Српском химном „Боже правде", у извођењу чланова Хора при Храму светог Саве на Врачару дириговала је Јелена Јеж, док је молитву за обнову Хиландара одржао архимандрит Данило Љуботина. Песму о Светом Сави (Слободана Ракитића) казивао је Урош Јовчић - наш млади глумац. Програм је водио Иван Бауер.

Отварању су присуствовали Радован Јелашић - гувернер Народне банке, истакнути сликар Циле Маринковић са својом супуругом, многи представници медија, уметничког и привредног миљеа Београда.

Циљ ове хуманитарне изложбе је да целокупан приход од продаје експоната буде поклоњен братству манастира Хиландар.

Посетиоци изложбе имају прилику да наредне две недеље виде и купе фотографије на платну, великих формата (40x60, 50x70 и 150x100 цм), јединствених по томе што је штампањем на сликарском платну први пут у нашој земљи приказан манастир Хиландар. Аутор фотографија Миодраг Миша Бранковић добио је од братства манастира Хиландар благослов за овај хуманитарни рад и за фотографисање живота Свете горе, споља и унутра.

Још неке посебности ове акције и свих фотографија на платну: свака од њих је уникат и поседује хиландарски сертификат. Свака фотографија је опремљена италијанским дрвеним рамом са паспартуом од квалитетног платна. На изложби је више од 30 експоната, у 3 различите димензије са симболичним ценама од 200, 250 и 400 вра и могуће их је купити само док изложба траје.

Ако се добротвори и спонзори одазову и помогну одржавање изложбе ова акција ће наставити своју идеју - да сви становници наше земље, у изложбеним просторима својих градова, могу да погледају аутентичне фотографије Хиландара на платну.

Позивамо сва предузећа и појединце да помогну одржавање наредних Добротворних изложби по Србији (које су у плану) као и обнову манастира Хиландар.

„Духовне вредности се множе када се деле!"