Добротворно вече – деци без родитељског старања

Добротворно вече – деци без родитељског старања

«Ако учинисте једном од ових малих, Мени сте учинили»
Јеванђеље по Матеју

Добротворно вече са мотивом нађеним у речима Господа Исуса Христа:  «Ако учинисте једном од ових малих, Мени сте учинили», намењено је деци, штићеницима Дома Душко Радовић у Нишу.

Дом Душко Радовић је установа социјалног каракера у коме уточиште налази тридесеторо деце. То је мала домска заједница за децу без родитељског старања и прихватилиште за децу са инвалидитетом, менталним сметњама у развоју и дауновим синдромом. У организацији драмске секције при хору «Бранко», 29. маја је одржано у просторијама Светосавског дома добротворно вече, чијој су се реализацији придружили Дечји црквени хор «Бранко», Кутак за младе, Црквено-играчки ансамбл «Бранко», Удружење за очување руске традиције и културе «Радости моја», који су богатим програмом даривали присутне.
Овој деци је потребније него другој указивати љубав, пажњу и бригу. Њима управо та пажња, брига и љубав недостају. Као заједница хуманих и одговорних људи, дужни смо да им покажемо да смо ту, да нису остављени и препуштени сами себи. 

Доброчинство није само привилегија оних који су материјално имућни, већ је привилегија искључиво милостивог срца. Симболичном куповином дечјих радова Кутка за младе присутни су даривали децу из Дома Душко Радовић и показали да смо људи добре воље и племенитог срца. 

У јеванђељској причи о две удовичине лепте учимо да је оно што дарујемо, ма колико мало било, ако учинимо то из срца и са вером, снажно попут љубави.
„Човек не живи само о хлебу“, јеванђељска је поука која нас учи да човек смисао свог живота треба да нађе у односу и заједници са другим човеком. А има ли лепшег и бољег начина од доброчинства којим би човек оправдао лик Божји у себи? 

Сузана Миловановић
вероучитељ, драмска секција „Бранко“

Извор: Епархија нишка