Додељене награде „Трга од ћирилице“

У Херцег Новом су 24. августа 2019. године уручене награде овогодишњим лауреатима културне манифестације „Трг од ћирилице“.

Милу Ломпару, професору београдског Филолошког факултета припао је „Печат херцега Шћепана“, а Српској књиженој задрузи – др Душку Бабићу „Ћириличник“. Образложење Управног одбора и жирија „Трга од ћирилице“ произнео је књижевник Будимир Дубак.

-Мило Ломпар, својим укупним дјелом и прегалаштвом на пољу српске књижевности и културе спада у сам врх наше савремене мисли и достојан је овог високог признања. Књижевно-историјски опус Мила Ломпара, својом ширином и изузетношћу, већ двије и по деценије се налази у жижи интересовања научне и интелектуалне јавности, рекао је између осталог Дубак.

Говорећи о награди „Ћириличник“, која се додјељује српским културним институцијама, Дубак је подсетио да је Српска књижевна задруга најстарија издавачка установа у Срба, основана 1892. године. -Поред Матице српске и САНУ, сматра се најважнијом институцијом српске књиге и културе која је основана у 19. вијеку и која траје у континуитету већ 127 година, казао је он.

Жири за доделу награда радио је у саставу: Митрополит црногорско-приморски Амфилохије (председник), протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, протојереј-ставрофор Слободан Зековић, протојереј Никола Тодоровић, Будимир Дубак, Радомир Уљаревић, Желидраг Никчевић и Новица Ђурић (чланови).

Извор: Митрополија црногорско-приморска