Догодине у Призрену

Чланови престоничке хип-хоп групе "Београдски синдикат" су са групом поклоника светиња Косова и Метохије из Београда, на челу са протојерејем-ставрофором Радивојем Панићем и свештеницима, посетили Призренску богословију.

Заједно са богословцима, на општу радост гостију и домаћина, БС је отпевао песму "Догодине у Призрену". Дружење са гостима и пријатељима наставило се у свечаном салону Богословије. Потом су поклоници посетили Велику Хочу и Ораховац, где су их испред цркве дочекала деца и извела им програм који су спремили за ту пригоду. "Синдикалци" су у Ораховцу, где су боравили први пут, били угошћени у дому професора и новинара Оливере Радић. На њено питање шта их доводи на Косово и Метохију, одговорио је Феђа Димовић:

-Нисмо могли да останемо имуни на страдање нашег народа које се овде дешавало и дешава се већ годинама. Кад се враћамо овде, враћамо се својим коренима, прецима, култури и духовности, јер смо сви са Косова и метохије, а само привремено боравимо на другим местима, што каже Матија Бећковић.

БС је први пут концерт у Косовској Митровици одржао 2004. и отада долазе редовно. Тада су се упознали са ситуацијом у том граду, сазнали су како људи живе, како функционише наша Црква. Сада је Димовић повео два другара из Београда, који никада нису били на Косову и за два дана, колико су тамо били, видео је колико их пут мења и утиче на њихову личност.

-Замолио сам их да следећи пут они поведу своје другаре који нису били на Косову, што је и порука наше песме "Догодине у Призрену", да долазимо овде што чешће - вели Пеђа. - Манипулацијама нам отимају Косово, а ако се деси да останемо без Косова и Метохије нестаћемо као народ. Можда ћемо постојати физички, али ће то бити безлична маса. Политичка ситуација је таква да нам велике силе нису наклоњене, да из неког разлога подржавају Албанце, а један мали хришћански и слободарски народ су довели у такву ситуацију да се не зна шта ће бити сутра. Наш народ у Ораховцу данас живи у веома тешким условима. Ограничена им је слобода кретања, а безбедност угрожена. Ипак, насмејана дечја лица и њихов искрени смех дају наду да ће сванути нова зора на Косову и Метохији.

Извор: Вечерње новости, ТВ Храм