Договорена сарадња СП Цркве и Јад Вашема

Јад Вашем Трећи дан посете Јерусалиму представници Српске Православне Цркве на челу са Митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем, отпочели су Светом Литургијом саслужујући Митрополиту таворском Методију и јерусалимском братству на Голготи, месту Христовог распећа, најбољем месту, како је истакао Митрополит Амфилохије, да се сетимо свих жртава прошлих и садашњих ратова, месту где Жртвено Јагње сабира и преко Крста узноси до Васкрсења све недужне жртве.

Богослужење у Јерусалиму Потом су у јутарњим сатима посетили Јад Вашем, историјски музеј холокауста. У разговору са Авнером Шалевом, директором Спомен-институције за хероје и жртве холокауста, договорен је наставак сарадње са Српском Православном Црквом, која је у том центру прекоЈад Вашем редовних семинара већ образовала 40 стручњака који ће искуства из борбе против фашизма и антисемитизма применити за истраживање злочина у Јасеновцу и осталим стратиштима Другог светског рата на нашим просторима, као и експертизе последњих злодела на Косову и Метохији.

Богослужење у Јерусалиму, о.Гајо и о.Јован Договорено је да они у јулу 2008. године буду позвани на конгрес који ће се одржати у Јад Вашему, како би заједно са домаћинима припремили и реализовали серију предавања и научних презентација из те области по богословским школама Српске Православне Цркве током јесени.