Документарна ТВ серија ИКОНА

Документарна ТВ серија ИКОНА по књизи Епископа нишког др Јована (Пурића) ИКОНА ХРИСТА – Људско лице Бога, сценарио и режија: ђакон Ненад Илић

Смисао, историјат, естетика и символика иконе имају централно место за разумевање православне  вере, али и националних култура земаља византијског културног круга. Без упознавања са духовним смислом иконе не можемо да разумемо ремек-дела уметности православних народа, ни да препознамо путоказе за будућност који су њима забележени. Серија ИКОНА рађена је по високим продукционим стандардима, на трагу сличних светских серија, уз нешто више уметничког, „топлијег“ приступа, примереног теми.

Серија од седам получасовних епизода скромни је допринос обнови православног иконопоштовања, сусрет са лепотом и теолошком дубином светих слика Православне Цркве. Снимана је на градским улицама и у телевизијским студијима, у иконописачким атељеима, у црквама, манастирима и музејима у Србији, Црној Гори, Македонији и на Светој Гори, а ексклузивно су у серији коришћени снимљени материјали из ризнице Манастира Свете Катарине на Синају и из Третјаковске галерије у Москви.

Серија ИКОНА у одређеном смислу наставак је документарне серије ЛИТУРГИЈА, која је с успехом приказивана на програмима РТС, РТРС и више локалних телевизијских станица. Серија је снимљена у продукцији Манастира Острог и Академије СПЦ за уметност и консервацију из Београда по књизи ИКОНА ХРИСТА – Људско лице Бога, епископа др Јована (Пурића), који је и наратор у серији. Урађена је и енглеска верзија, а у припреми је и руска.
Серију је током 2010. и 2011. снимила и припремила за приказивање екипа телевизијских и филмских професионалаца, која је већ урадила запажене документарне филмове и ТВ-серије са црквеном тематиком, предвођена редитељем ђаконом Ненадом Илићем и директором  фотографије Драганом Ракићевићем – Цилетом. Монтажу је радио Владимир Петровић, специјалне ефекте Зоран Чулић, дигитални живопис ђакон Милорад Милосављевић, композитор је Александар Костић, дизајн звука урадили су Слободан Михајловић и Александар Ранђеловић.

Називи епизода: 1.  Свете слике; 2. Канони и слобода; 3. Слика Бога?; 4. Борба за иконе; 5. Врсте икона; 6. Моћ имена; 7. Поучавање и узвођење.