Донација из Русије парохији у Чилеу

Донација из Русије парохији у Чилеу
Донација из Русије парохији у Чилеу
Донација из Русије парохији у Чилеу
Донација из Русије парохији у Чилеу

Тринеаест дана после прославе црквене славе парохије Рођења Пресвете Богородице Антиохијског патријархата у којој делује парохија Светог Николаја Жичког, дошао је ред на прославу истог празника по старом календару. Овај први велики празник црквеног календара увеличан је великом радошћу за парохију - изузетно значајном донацијом која је стигла из Москве.

У петак, 20. септембра 2019. године, свештеник Душан Михајловић служио је празнично бдење, а сутрадан и Божанствену Литургију. У својој проповеди свештеник Душан Михајловић је нагласио да није случајно што црквени календар започиње великим и радосним празником Рођења Пресвете Богородице, а завршава се прославом Успења Мајке Божје: -Наиме, да није било Њеног чудесног рођења не би се десили ни сви остали догађаји везани за наше спасење – почевши од телесног оваплоћења Сина Божјег, па све до Његовог Васкрсења и Вазнесења. А Успење Пресвете Богородице као да ставља тачку на комплетан годишњи циклус празника, у коме се одвија наше духовно узрастање.

После отпуста, свештеник Душан Михајловић је обавестио парохијане о радосној новости - значајној донацији парохији Светог Николаја Српског која је стигла из престонице Русије. Донација, коју чине сви основни предмети неопходни за богослужење; свештеничке одежде, стихари, тканине, комплет литургијских и требних сасуда, као и осталих помоћних црквених предмета, а такође угаљ, свеће, па чак и сведочанства о крштењу и венчању, у потпуности је обезбедио млади московски предузетник који је желео да остане анониман, а за комплетну организацију подухвата, као и финансирање транспорта пакета из Русије у Чиле, било је задужено Православно мисионарско удружење Јужни крст. Ово удружење функционише већ четири године и представља један од главних пројеката Синодалног мисионарског одељења Руске православне цркве, чија је делатност у потпуности везана за Јужну Америку.

Парох Душан је искористио прилику да се у име парохије захвали уваженом московском доброчинитељу, као и лично Елени Малер, организатору Мисионарског удружења Јужни крст, као и свим православним људима из Русије који су својим личним средствима учествовали у финансирању превоза ове богате и веома значајне донације. Он је изразио наду да ће и остали људи добре воље у целом православном свету следити пример ових дивних људи, како би православне парохије у Латинској Америци могле и даље да остварују своју сложену и захтевну мисију у специфичном, инославном окружењу на огромним просторима овог континента.  

Извор: Pravoslavie.cl