Донаторско вече у Сурдулици

Црквена општина Сурдулица, организовала је донаторско вече за прикупљање новчаних средстава за завршетак радова на обнови храма Светог Георгија у Сурдулици. Храм Светог Георгија у Сурдулици подигнут је 1895. године и представља један од најзначајнијих храмова на простору Епархије врањске, поготово имајући у виду чињеницу да се у његовој непосредној близини налази спомен капела посвећена страдалном српском народу на простору Сурдулице у Првом светском рату (убијено преко 15 000 Срба) и другом светском рату (убијено око 7 000 Срба). Осим прикупљања средстава за обнову храма и подизање новог звоника, средства ће бити искоришћена и за изградњу станова за парохијско свештенство и уређење порте.

Ову изузетну акцију, благословио је Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије, чијим непосредним залагањем је и започета обнова овог храма. У име Његовог Преосвештенства Епископа врањског Господина Пахомија, присутне је поздравио протојереј Владан Милутиновић, секретар Епархије врањске који је овој донаторској вечери присуствовао заједно са јеромонахом Јефремом, најстојатељем манастира Свети Прохор Пчињски.

Донаторској вечери присуствовао је велики број верника и угледника из политичког и јавног живота Сурдулице, а у културно-уметничком програму учествовали су чланови градског хора „Јустинијана Прима" из Лебана и оркестар Љубише Стојановића - Луиса из Београда.

За успешну организацију ове донаторске вечери заслужни су старешина цркве Светог Георгија у Сурдулици јереј Небојша Стојадинов и председник Црквене општине Сурдулица господин Бобан Банковић.

Извор: Епархија врањска