Допринос монаха Рожеа теолошкој мисли

Допринос монаха Рожеа теолошкој мисли
Допринос монаха Рожеа теолошкој мисли
Допринос монаха Рожеа теолошкој мисли
Допринос монаха Рожеа теолошкој мисли

За духовну заједницу Тезе 2015. година има посебан значај: 100 година од рођења монаха Рожеа, 10 година од његовог упокојења и 70 година од оснивања духовне заједнице у Тезеу. Поводом ове јубиларне године у Тезеу је од 30. августа до 06. септембра 2015. године одржан међународни симпосион на тему Допринос брата Рожеа теолошкој мисли.

Гости симпосиона били су реномирани теолози који су пред више стотина младих теолога из целе Европе и целога света реферисали о животу и делу монаха Рожеа, као на пример: Gottfried Hammann (Швајцарска): Да ли је брат Роже имао своју теологију? - Silvia Scatena (Италија, Белгија): Питање живота и смрти – превазилажење и искушење у трагању јединства.

Rowan Williams (Велика Британија): Теолошко наслеђе брата Рожеа: солидарност, немоћ и сиромаштво, и слобода која настаје кроз њих - Еп. Андреј Ћилерџић (Аустрија): Православни утисци о брату Рожеу и његовом животу за помирење - Владимир Фјодоров (Русија): Брат Роже, Митрополит Никодим и јединство Хришћана - Michel Stavrou (Француска): Брат Роже и његов позив да се пробуде простори срца: тачке зближавања Тезеа и Хришћанског Истока - Константин Сигов (Украјина): Рањиво поверење и „нова песма” Тезеа - Јулија Видовић (Србија, Француска): Живот брата Рожеа просветљен Светим Писмом - Job Getcha (Француска): Брат Роже и молитва срца - Dimitra Koukoura (Грчка): Тезејска порука младима - Dorothea Sattler (Немачка): Доприноси брата Рожеа теолошкој мисли - Walter Kasper (Немачка, Италија): Милост и екуменски пут брата Рожеа.

Епископ Андреј је у свом надахнутом предавању нагласио утицај монашке заједнице Тезеа на православне младе и изразио своје радовање што сваке године на стотине младих из Србије пође у Француску у Тезе. У свом предавању владика Андреј поредио је брата Рожеа са значајним личностима, као што је Martin Luther King или Mahatma Gandhi као и великим теолозима и духовницима Православне цркве: Свети Серафим Саровски, старац Силуан Светогорац и Патријарх Павле српски. Нагласио је однос Православних цркава са братом Рожеом и његовом духовном заједницом: брат Роже је био гост на свечаностима поводом хиљаду годишњег јубилеја Свете Горе. Такође је у својој младости радо посећивао православна богослужења. Брат Роже је тајну Православља видео у искреном ишчекивању васкрсења, наглашавајући да се Православље не плаши Тезеа, јер се та заједница не сматра Црквом, већ као капија за младе људе да приђу Цркви и упознају науку Христову. Утисци владике Андреја били су повод младим теолозима за дискусију и размену својих искустава. На питања младих теолога владика Андреј је давао занимљиве одговоре и обогатио разговор својим личним искуствима из Тезеа из младости. Тако је подсетио на 2000. годину, када је још као архимандрит са групом младих са Косова и Метохије посетио заједницу Тезе.

Монашку заједницу Тезе основао је 1945. године брат Роже (Roger Louis Schütz), рођени Швајцарац, и заједница данас броји 100 браће са пореклом из више од 30 земаља широм света. Православне цркве негују пријатељске односе са овом духовном заједницом. Годишње Тезе посети много стотина хиљада младих као и неколико хиљада младих из традиционално православних земаља и тамо проводе време у заједништву и молитви заједно са другим младима из Европе и целог света. Поред уобичајених сусрета у самом Тезеу, током године се организују и сусрети широм света за младе људе. Тако ће ове године новогодишњи сусрет бити организован у Валенцији/Шпанија, а лета 2016. године у Бенину/Африка.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска