Дрина уништила цео иметак

Милораду Петровићу из Лознице у поплави за неколико сати пропала целокупна имовина . Боримо се против влаге која је свуда око нас. Свима су и даље најпотребнији угаљ и дрва

Само нека су чељад жива и здрава! Богу хвала да нико није повређен, јер смо успели да нејач, међу којом и бебу стару само два дана, сместимо на сигурно, код родбине у Лешницу, и то само неки сат раније пре него што су нашом авлијом „завладале" многобројне бујице и вртлози. Дрина се, муњевито, као никад до сада, преселила у наше двориште.

Овако казује Милорад Петровић (65), пензионер из насеља Циганглије, у селу Јелаву, код Лознице, један од стотине Лозничана којима је Дрина, за време поплава, уништила цео иметак. Ћудљива река удаљена је од његовог дома непуних километар и по. Крај њега и супруге, синови Петар, Предраг и Ненад са породицама. У њиховој авлији бујица је, једног тренутка, понела и „југо". Огромна влага увукала се у собе, намештај, покућство, гардеробу...

- Имамо четири унуке и четири унука. Живимо у три куће, које су у истом дворишту, а слажемо се као једна велика и сложна породица, онако како смо васпитавали наше синове - каже Милорад. - Вода је однела скоро сав огрев, више од две тоне кукуруза и сточне хране, а стоку смо евакуисали на време.

Један од синова, који има етажно грејање, тек што је био купио пет тона угља „бановићи", а вода је однела више од пола. На месту где је било дрва, сад је све празно. Ова, као и друге породице, захваћене поплавама, уздају се, кад је реч о огреву, у градску власт.

РЕКА СВЕ РУШИЛА

У селу Јелаву под водом је било 90 домова, међу којима и они који су удаљени чак четири и пет километара од Дрине. Најављено је да ће се у лознички крај допремити око 200 тона угља и 300 кубика дрва.

- Само да нам куће нису овако оштећене од влаге... Вода се дуго задржала, и није се само уливала, већ је куљала и под темељима и у унутрашњости наших домова - присећа се Петар Петровић, један од Милорадових синова. - Велика ствар су машине за исушивање. Добили смо од градске и власти и МЗ Јелав две од пет колико је намењено нашем селу, па, и даље, бијемо битку да спасимо што се спасити може.

Увлаче се снег и мраз у домове Лозничана који су страдали у поплава. Укућани око једног шпорета. Бар да дрва буде довољно. Страхују од ниских температура, али се надају да неће бити сами...

Извор: Новости