Друга Недеља Васкршњег поста – Владика Јован служио у манастиру Каленићу

Друге недеље Васкршњег поста Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каленићу, једном од најлепших и најзначајнијих средњовековних манастира у Србији. У велелепном храму посвећеном Ваведењу Пресвете Богородице Владики су саслуживали свештеници Левачког намесништва, парох прешевски Иван Јовановић и опарићки Драгослав Цветковић , а на Литургији је појао октет Саборног храма Свети Роман Мелод из Крагујевца, предвођен диригентом господином- Марком Нешићем.

После прочитаног еванђеља Владика се пригодном беседом обратио верном народу. Пост и молитва су најача сила против греха. Грех је узрок наших невоља и наших патњи , а најчешће узрок и наших физичких болести. Да је тако можемо видети из Св. Писма. Владика се позвао на речи описане код еванђелиста Марка зч.7.(2, 1-12) , његову причу о исцељењу одузетога из Капернаума ,нагласивши да чувањем себе од греха ми чувамо и наше телесно здравље. После Литургије сестринство манастира на челу са игуманијом Нектаријом за све присутне припремило је заједничку трпезу љубави.

У повратку Епископ шумадијски посетио је и женски манастир Прерадовац и том приликом на Свети Престо у храму Св. Симона Монаха (Стефана Првовенчаног) положио нови антиминс, ручни рад монаха са Свете Горе.

Извор: Епархија шумадијска