Друга недеља Великог поста у Врању – недеља посвећена Светом Григорију Палами

Поводом друге недеље Великог поста, посвећене Светом Григорију Палами, у Саборном храму Свете Тројице у Врању, Свету Литургију Василија Великог служили су Његово Блаженство Архиепископ охридски и митрополит скопски Господин Јован и Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије уз саслужење свештенослужитеља Архиепископије охридске и Епархије врањске.

Светој Литургији присуствовао је велики број верника из Македоније и Епархије врањске, а посебан повод за то било је рукоположење јерођакона Иринеја у чин јеромонаха. Чин рукоположења обавио је Његово Блаженство Архиепископ охридски и митрополит скопски Господин Јован.

Јеромонах Иринеј (Стефановски), рођен је 1978. године у Скопљу, а у чин јерођакона, као клирик митрополије скопске, рукоположен је другог марта 2008. године. Приликом данашњег рукоположења, јеромонах Иринеј захвалио се Његовом Блаженству архиепископу Јовану за бригу и помоћ у духовном узрастању.

У својој беседи, у току Свете Литургије, Његово Блаженство Архиепископ Јован говорио је о значају Великог поста, са посебним освртом на учење Светог Григорија Паламе. Истакао је своју захвалност Његовом Преосвештенству Епископу врањском Господину Пахомију на љубави и бризи коју показује према јерархији, монаштву, свештенству и верујућем народу Архиепископије охридске, а Епископ врањски Господин Пахомије обратио се присутнима, речима да је дужност свих Православних хришћана да помажу једни другима и да исказују љубав и бригу, нарочито према онима који су прогоњени, као што је то случај са члановима Архиепископије охридске.

После Свете Литургије приређена је трпеза љубави у сали Црквене општине Врање.

Извор: Епархија врањска