Други еклисиолошки колоквијум κοινωνία

Од 5.-до 7. новембра 2014 у Бечу

Први еклисиолошки колоквијум насловљен Koinonia (κοινωνία) одржан је давне 1974.г. и његова централна тема је била испитивање и сагледавање последица насталих укидањем анатеме из 1054. г. Председавајући тог колоквијума је био блаженопочивши Митрополит Дамскинос Папандреу, директор Православног центра Васељенског Партријархата у Шамбезију, и са римокатоличке стране о. Пјер Дипре, негдашњи други секретар Конгрегације за унапређење јединства међу хришћанима. Међу референтима на том колоквијуму били су и проф. др Јован Мајендорф, проф. др Власиос Фидас, проф др Јозеф Рацингер, потоњи папа Бенедикт XVI.

Након протеклих четрдесет година од првог колоквијума може се, без склоности песимизму, констатовати извесан замор и отрежњење у официјелном православно–римокатичком дијалогу. Да би дијалог накнадно добио у динамици, фондација Pro Oriente је сазвала незванични научни скуп стручњака за еклисиолошка питања на дијалог о теми „Биће Цркве – границе Цркве“. Овај синаксис би требало да стоји изнова под мотом Koinonia (κοινωνία).

Актуелност теме је посебно након „Документа из Равене“ (2007.г.), добила на значају. Мимо догматских и богословско-историјских прилаза, ваљало би, веле организатори, да дисусија зађе и у канонске и пастирско-богословске аспекте. При томе би као импулс могле деловати тезе са првог κοινωνία-колоквијума. Ширем екуменском значају овог сабрања теолога требало би, сходно организаторима, да у појединим еклисиолошким питањима допринесу и референти из лутеранске традиције.

У име СПЦ референт на овом колоквијум биће Преосвећени Епископ аустријско-швајцарски Андреј (Ћилерџић).

протођакон Зоран Андрић, Минхен