Други међународни теолошки сусрети студената

Други међународни теолошки сусрети студената
Други међународни теолошки сусрети студената
Други међународни теолошки сусрети студената
Други међународни теолошки сусрети студената

Православни богословски факултет Универзитета у Београду,
5-8. октобар 2017. године

Након успешно оствареног и прихваћеног пројекта „Међународни теолошки сусрети студената - Београд 2016“, појавила се потреба организовати симпосион са још већим бројем учесника из више земаља, како би говорили о темама које би их повезале на теолошком, етичком и социолошком нивоу. По благослову декана факултета протојереја-ставрофора др Предрага Пузовића, уз помоћ професора, протеклих годину дана група студената Православног богословског факултета радила је на остварењу другог по сусрету студената „Међународни теолошки сусрети студената - Београд 2017“. На иницијативу и залагање студената, уз подршку наставног колегијума, у просторијама факултета одржан је међурелигијски симпосион студената теологије од 5. до 8. октобра 2017. године, под кровном темом „Вера и савремени свет“.

Симпосион је свечано отво­рен појањем молитава „Оче наш“ и „Царе небески“ у изведби хора Православног богословског факултета. Присутнима се обратио у име Српске Православне Цркве и Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, главни секретар Светог Архијерејског Синода протојереј-ставрофор др Саво Јовић, чије поздравно слово можете прочитати овде. Потом се присутнима обратио директор представништва фондације Konrad Adenauer у Београду, која је највише финансијски помогла реализацију скупа, г. Норберт Бекман Диркес. Затим су говорили Његова Узоритост надбискуп београдски г. Станислав Хочевар, Реис-ул-улема ефендија Сеад Насуфовић и декан Православног богословског факултета протојереј-ставрофор др Предраг Пузовић.

Својим присуством овај свечани догађај увеличали су Његово Преосвештенство Епископ бачки др Иринеј, Његово Преосвештенство Епископ крушевачки др Давид и први секретар апостолске нунцијатуре монсињор Филипо Колнаго. Отварању су присуствовали и г. Гаврило Грбан, представник Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије, као и представници амбасада земаља факултета учесника, опуномоћени министар у амбасади Републике Хрватске у Србији г. Иван Саболић и секретар амбасаде Румуније у Београду г. Јонут Александру Патру.

Напослетку се присутнима, у име организационог тима, обратио студент продекан Православног богословског факултета г. Стефан Зељковић (такође организатор и првог симпосиона 2016.), који је истакао да је циљ сусрета студената теологије из региона унапређење академске сарадње кроз трагање за заједничким одговорима на изазове савременог доба, кроз продубљивање међурелигијског дијалога у сврху изградње боље будућности. Према речима апостола Јована да је немогуће волети Бога кога не видимо, ако не волимо ближњег свога кога видимо.

Овогодишњи “Међународни теолошки сусрети студената - Београд 2017“, окупио је четрдесет студента факултета православне, католичке, протестантске и исламске теологије из седам земаља - Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Аустрије, Румуније, Албаније и Грчке.

Први радни дан симпосиона започет је интерактивном радионицом. Већ на самом почетку су покренута важна питања, те су дискусије и након уобичајених распореда предавања биле врло живе. У првој сесији су дискутовали представници Католичког богословног факултета из Ђакова и Православне Академије из Драча на тему „Човек постмодерне и његов идентитет – разумевање биоетичког питања абортуса“. Другу сесију истог дана чинила је тема „Ауторитет светих списа данас“, на коју су излагали студенти Факултета протестантске теологије „Матија Влачић Илирик“ у Загребу и Православног богословског факултета Универзите­та у Солуну. Трећу сесију заузела је презентација Православног богословског факултета из Букурешта и представника Фрањевачке теологије из Сарајева, темом „Секуларизам и савремено друштво“. Четврта сесија се одиграла излагањима Католичког богословног факултета из Сплита и Факултета исламских наука из Сарајева на тему „Жена у религијској заједници“. На пету и последњу сесију првог дана „Религија и нација данас“ излагали су Православни богословски факултет из Фоче и Факултет исламских наука из Београда.

Други радни дан симпосиона започео је излагањима на тему „Homo patiens – религијски смисао патње“ Православног богословског факултета из Клужа (Румунија) и Факултета философије и религије Дружбе Исусове из Загреба. Уследила је последња сесија симпосиона, излагањем домаћина сусрета Православног богословског факултета у Београду на тему „Теолошка необразованост као изазов савременог друштва“. Потом је на тему „Изазови и могућности суживота на светим местима у Светој Земљи“ говорио специјални гост Православног богословског факултета у Београду на теолошким сусретима, мр Даниел Коски са Тантур Екуменског Института у Јерусалиму, Универзитета Нотр Даму (САД).

Интензивном раду симпосиона и општој атмосфери, доприносиле су озбиљне дебате у циљу заједничког трагања за одговорима на савремене изазове вере. Продубљивање дискусија и дијалошких ставова настављено је посетом верским и културним здањима у Београду. У оквиру поподневне екскурзије остварена је посета Српској академији наука и уметности, спомен-храму Светог Саве на Врачару, храму Криста Краља и Бајракли џамији. Срдачан пријем домаћина учинио је да овај сусрет добије на нарочитом значају, јер су овакве посете показатељ одговорности верксих заједница у међусобном дијалогу. Последњи дан симпосиона завршен је свечаном вечером, током које су учесници, уз пригодан културно-уметнички програм и пријатну атмосферу, размењивали мишљења и утиске. 

Служењем свете Литургије у факултетској капели Светог Јована Богослова, у недељу 8. октобра, крунисан је цео догађај и пружена могућност да се учесници других цркава и верских заједница боље упознају са аутентичним православним предањем.

У завршном чину, на затварању симпосиона, у име домаћина се обратио координатор пројекта из фондације Konrad Adenauer гђа Данијела Естерман Павлица, и, у име организатора, студент продекан Православног богословског факултета  г. Стефан Зељковић.

Општи утисак учесника јесте да је сусрет одисао миром и толеранцијом. Млади теолози показали су да је исправно схваћена вера у суштини управо љубав и миротворство, способност оплемењивања сопственог живота духом разумевања и поштовања. Показавши да је подозривост према другом, другачијем и различитом најчешће проистиче из неупућености и незнања, непознавања сопствених извора вере, учесници овог скупа су показали да разговор о различитим проблемима и савременим изазовима вере може да допринесе, уз искрен осмех, отвореност, дела и речи, уклањању препрека за међусобни дијалог. У нади да је остварењем овог симпосиона учињен корак напред у међурелигијском дијалогу на путу ка бољој будућности, студенти су се поздрави­ли до скорог виђења, охрабрени што су видели да ре­чи Псалмопојца: „Како је лепо и красно кад сва браћа живе заједно!“ (Пс. 133, 1), могу бити остварене.

Реализација пројекта посебну захвалност дугује Православном богословском факултету, Фондацији Konrad Adenauer и епархијама Српке Православне Цркве: Митрополији загребачко-љубљанској, Епархији бачкој, Епархији браничевској и Епархији крушевачкој.

Д. Митровић, С. Гавровски