Други светски рат: очување истине у име мира

Други светски рат: очување истине у име мира
Други светски рат: очување истине у име мира
Други светски рат: очување истине у име мира
Други светски рат: очување истине у име мира

У организацији Омладинског парламента при Државној думи Руске Федерације и Россотрудничества од 6. до 8. новембра 2019. године одржана је међународна омладинска конференција Други светски рат: очување истине у име мира.

Међу представницима из 23 државе, учешће је узела и десеточлана делегација српских студената и омладинских активиста, које су предводили Маша Мишковић, асистент на Правном факултету Универзитета у Београду, и Милош Ковачевић, директор Центра за српско-руску сарадњу.

Првог дана су представници српске делегације учествовали за округлим столом у Државној думи, чији циљ је био развијање сарадње српско-руске омладине. О пројектима са српске стране говорилису: Маша Мишковић, асистент на Правном факултету Универзитета у Београду, која је изразила жељу да се и у Србији формира Омладински парламент; Милош Ковачевић, директор Центра за српско-руску сарадњу, који је предложио пројекте развијање сарадње између руских и српских омладинских организација, као и повећање размене студената и практиканата; Николај Сапсај, раније студент на Московској духовној академији, који је истакао значај сарадње Српске и Руске Православне Цркве и значај Православне Цркве у очувању мира у свету. Такође је било предложено на који би начин омладина ових Цркава могла да учествује у црквеним манифестацијама и оствари узајамне посете светињама зарад очувања историјски братских односа.

Сама конференција се одвијала у Државној думи. Седмог новембра чланови српске делегације учествовали су на трибинама „Савремене тенденције извитоперавања историје Другог светског рата” и „Путеви превазилажења котрадикција у поимању Другог светског рата”. Осмог новембра је одржано пленарно заседање конференције, током којег су присутни чули излагања представника Државне думе и гостију конференције, међу њима и српског представника, о данашњој тенденцији у свету да се заборави значај и извитопери допринос савезничких држава у великој победи у Другом светском рату коју славимо већ 75 година.

Николај Сапсај