Други Васкршњи концерт Црквеног хора из Бање Ковиљаче

Желећи да празник Васкрсења Христовог што достојанственије прославимо, организовали смо други Васкршњи Концерт духовне и изабране световне музике 6. априла 2010. год. у Вуковом дому културе у Лозници. Најпре су се чуле речи о Првом Васкршњем Концерту који је одржан тачно пре годину дана у Кур-салону у Бањи Ковиљачи. Потом су се смењивале речи Премудрости Соломонових, завештање песме и појање Васкрслом Христу. Хор је најпре извео неколико духовних композиција посвећених Васкрсењу Господњем а затим са оркестром Вожд наше изворне и традиционалне песме прилагођене за хорско певање.

Посебну пажњу публике привукли су соло певачи: Миомир Самуиловић, Иван Поповић и Драгана Ткалац.

Оваквим стваралаштвом којим се негују праве вредности достојне пажње и дивљења постиже се много. Видело се и чуло предивно сазвучје: Црквеног хора и оркестра Вожд, вере и културе, духовне и световне песме. Пуно учесника на сцени под диригентским руковођењем протођакона Зорана Кокановића певају и свирају као један, а то је и циљ сваког хришћанског и стваралачког сабрања.

Духовне песме доносе мир и радост души, а наше народне, осећања и емоције које истовремено побуђују радост и сузе.

Свештеник је на крају говорио о потреби чувања своје вере, песме, језика, писма, земље и гробова својих предака. Поштујмо туђе а изнад свега љубимо своје. У песми је моћ јер она подиже душу са земље на небо. Заблагодарио је: свештенству, монаштву, свим гостима, и добротворима који све ове године помажу хор. Посебно је истакао три личности: Дану Пурић, Хелмута Лидија и Слободана Гаврића који непрестано брину о својој Цркви, Црквеном хору и нашој сиротињи. Они су за све учеснике на сцени припремили пригодне дарове и то: за наше госте из оркестра Вожд Свето Писмо Новог Завета, а за све чланове хора по књигу свештеника Саве Банковића „Грешне душе".

Наша публика је много видела, чула а највише доживела. Икона на којој је изображен Христов пут за Емаус, свећа која је обасјава, украшена корпа са васкршњим јајима, реч живота, песма Васкрслом Христу и песма роду, остављају траг у нашим срцима који нас подсећа: ко смо, чији смо потомци и којим путем треба да ходимо.

ХРИСТОС ВАСКРСЕ! ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!