Државне награде Митрополиту крутицком Јувеналију и волоколамском Илариону

Стални чланови Свештеног Синода Руске Православне Цркве, Митрополит крутицки и коломенски Јувеналије и Митрополит волоколамски Иларион, добили су ордење из руку Председника Руске Федерације. Свечаност је одржана 22. септембра 2016. г. у Екатеринској сали Кремља.

 „Уручење државних награда, што је једна од најсвечанијих церемонија, одвија се овде у московском Кремљу. Она окупља угледне грађане наше земље, људе заслужне и, безусловно, не обичне, чија достигнућа имају за Русију особиту важност. Сваки од Вас је на своме послу досегао најблиставије врхове. Својим трудом и стваралаштвом, трезвеношћу и мудрошћу Ви преумножавате славу и понос Русије,“ – истакао је В.В, Путин. обраћајући се војницима, космонаутима, радницима на култури, духовним великодостојницима, педагозима и лицима других професија чија залагања су одликована високим државним наградама.

Председник државе је посебно истакао: „Богати опит служења и духовно-моралног васпитања гаје у себи наше традиционалне религије. Најискреније желим да овде поздравим уважене представнике руског свештенства – Митрополита крутицког и коломенског Јувеналија и Митрополита волоколамског Илариона.“

Митрополит Јувеналије је удостојен ордена „За заслуге за Отаџбину“ II  степена.

Почаснимм орденом  награђен је Митрополит волоколамски Иларион, председник Одељења спољних црквених веза и ректор Факултета за постдиломске и докторске студије равноапостолних Кирила и Методија, и председник Синодалне библијско-богословске комисије.

 „Желим да Вам заблагодарим на мудрој и уравнотеженој политици по питању односа са традиционалним религијама Руске Федерације, која се проводи током свих ових година Вашег председниковања – казао је у поздраву после уручења награда Владика Иларион обраћајући се В.В. Путину. – Желим да искористим ову могућност и да Вам пренесем благодарност милиона хришћана Блиског истока, над којима се данас проводи геноцид и не знају да ли за њих постоји будућност, који нам сваки пут кад их сретнемо говоре: 'Пренесите Вашем Председнику да је наша нада – једино у њега и једино у Русију’.”

Извор: Служба коммуникации ОВЦС/Патриархия.ru (превод Информативне службе СПЦ)