Државни секретар САД у посети Фанару

У недељу поподне, 21. aприла 2013. године, током своје посете Турској, државни секретар САД г. Џон Кери посетио је Васељенску Патријаршију.  Архимандрит Вартоломеј Самарас, главни секретар Светог Синода,  дочекао је секретара Керија испред Патријаршијске резиденције. Састанку су присуствовали и Његово Високопреосвештенство Митрополит њуџерзијски Евангел, амбасадор САД у Републици Турској, г. Френсис  Џ. Ричардоне; и генерални конзул САД у Истанбулу г. Скот Фредерик Килнер; а у име Патријаршије архимандрит Вартоломеј Самарас и ђакон Нифон Цималис.

Амерички секретар је уверио Његову Свесветост у  потпуну подршку Сједињених Држава у имплементацији верских слобода и поновном  отварању Богослоске школе у Халки. Заузврат, Његова Свесветост је изразио захвалност г. Керију и притом је пренео своје усрдне молитве за жртве трагичног догађаја на Бостонском маратону и народ Масачусетса.

На крају Васељенски Патријарх Вартоломеј је отпратио секретара Керија до Патријаршијске цркве Светог Георгија и до спомен капије Патријарха Григорија V. Државни секретар Кери се држи традиције успостављене од стране претходног државног секретара Хилари Клинтон, која је посетила Фанар три пута у свом мандату.