Духовна академија у част Пресвете Богородице

Свечана сала Гиманзије ''Бора Станковић'' у Врању била је мала да прими све који су желели да присуствују духовној академији под називом ''Гимназијалци у част Мајке Божије''. Промислом Божијим, као и благословом Епископа врањског г. Пахомија, дугогодишња идеја о овој академији реализована је уочи празника увођења Пресвете Дјеве у Јерусалимски храм.

Својим трудом и љубављу ученици веронауке вођени својим професором Верске наставе јерејем Миланом Ђорђевић, као и професорком Весном Младеновић која предводи хор поменуте школе, учинили су да децембарско вече буде незаборавно и испуњено посебним надахнућем. На сцени смењивале су се прелепе нумере и рецитације, као и прелепи нараторски делови који су код присутних мамили одушевљене аплаузе.

Част организаторима и самој деци посебно је учинило присуство њиховог духовног оца и пастира Његовог Преосвештества Епископа врањског г.  Пахомија, као и градоначелника г. Зорана Антића и начелника Пчињског округа г. Будимира Михајловића. У оквиру академије Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије обратио се присутнима пригодном беседом, и том приликом поводом јубилеја ове угледне установе, сто тридесет година од оснивања уручио директору школе г. Драгану Илићу икону Светог Саве уз речи да сви просветни радници угледају на овог дивног Светитеља. Икона Светог Саве сада краси зборницу, и позива све који налазе у њој да крену путем Светог Саве, а да са собом воде и своје ученике.

Извор: Епархија врањска