Духовне радости у Епархији крушевачкој

Духовне радости у Епархији крушевачкој
Духовне радости у Епархији крушевачкој
Духовне радости у Епархији крушевачкој
Духовне радости у Епархији крушевачкој

Полагање камена темељца и освећење крстова у манастиру Светог Луке у Бошњану. Освештан храм Светих архангела Михаила и Гаврила у Глобару. Архијерејска Литургија у Покровској цркви на Расини.

Његово Преосвештенство Епископ крушевачки др Давид посетио је 22. октобра 2016. године, у пратњи секретара Епархије протојереја-ставрофора Драгог Вешковца и протођакона Андрије Јелића, манастир Светог Луке у Бошњану и том приликом положио камен темељац и освештао крстове за обновљену манастирску цркву. Игуман манастира архимандрит Алексеј упознао је Епископа о току досадашњих грађевинских радова у манастиру.

Његово Преосвештенство Епископ крушевачки др Давид служиће свету Литургију у новоизграђеној цркви већ на манастирској слави, на празник Светог апостола и јеванђелиста Луке, 31. октобра 2016. године са почетком у 9 часова.

Епископ крушевачки др Давид освештао је 22. октобра 2016. године, са свештенством и многобројним верним народом, храм Светих архангела Михаила и Гаврила у Глобару.

После освећења храма служена је света архијерејска Литургија, на којој су причешћени ученици падешке школе са издвојеним одељењем у Глобару. Певао је хор цркве Лазарице. Саслуживали су архијерејски намесник крушевачки протојереј-ставорфор Будимир Којић, секретар Епархије крушевачке протојереј-ставрофор Драги Вешковац, протојереј-ставрофор у пензији Јован Тодоровић, протојереј-ставрофор у пензији Драгољуб Павловић, парох падешки протојереј-ставрофор Милорад Пршић, парох јасички протојереј Иван Милановић, свештеник у пензији Петар Јараковић, парох шаначки Далибор Весић, протођакон Андрија Јелић и ђакон Александар Аџић.

Свештеник Милорад Пршић са Црквеним одбором приредио је трпезу љубави на којој је владика Давид уручио орден Светог Саве III степена породици Гајић из Глобара и г. Светиславу Јовановићу из Глобара. Такође, заслужни парохијани села Глобара добили су грамате и благодарнице.

У недељу, 23. октобра 2016. године, када Црква прославља Свете Оце XII васељенског сабора, Епископ крушевачки Господин Давид служио је Свету Литургију у цркви Покрова Пресвете Богородице на Расини.

Саслуживали су архијерејски намесник крушевачки протојереј-ставрофор Будимир Којић, протојереј-ставрофор Адам Стевановић као и свештенослужитељи овог храма. На крају Литургије, на иницијативу свештенослужитеља и парохијана при Покровском храму, епископ Давид  је даривао икону Пресвете Богомајке дугогодишњем одборнику ове цркве Живојину Ђорићу.

Извор: Епархија крушавачка