Духовни бисер Колубаре

Прилозима верника и добротвора, уз помоћ града и државе, окончано уређење порте Храма Васкрсења Господњег. Двориште богомоље, површине 1.400 квадратних метара, поплочано првокласним гранитом из Љига

Црква Васкрсења Господњег у граду на Колубари, други по величини после Храма Светог Саве у Београду, заблистао је пуним сјајем. Завршени су радови на уређењу 1.400 квадратних метара порте, који су трајали током лета и за које је, из Националног инвестиционог плана, издвојено 25 милиона динара, а из буџета града 3,6 милиона.

Степениште и двориште богомоље поплочани су љишким гранитом, а претходно су постављене комплетне електро и водоводне инсталације, те кишни одводи. Портом, коју је осмислила Анђелка Мандић Милутиновић, стручњак ваљевског "Ана пројекта", доминира пет метара висок камени крст - копија оних који су постављени на две куполе, звоницима храма, а ту је и фонтана "Водено огледало", са три јавне чесме.

- Епископ ваљевски Милутин и градоначелник Зоран Јаковљевић већ су упутили захтев да се, такође средствима Националног инвестиционог плана, финансира и израда цокле, те тротоара око храма - каже Милован Теовановић, архијерејски намесник други ваљевски. - Предстоји још један велики посао: живописање око 4.000 квадратних метара унутрашњости храма и израда иконостаса, који би требало да буде од белог мермера, али ће последњу реч о томе дати архитекте.

Нову цркву на ушћу реке Градац у Колубару пројектовала је архитекта Љубица Бошњак из Београда, у српско-византијском стилу. Храм је висок 41, дуг 40, а широк 35 метара. Има површину од хиљаду квадратних метара, а може да прими око 4.000 верника. У куполама је шест звона и највеће је тешко 800, а најмање 150 килограма. Планирано је, сазнајемо, да се инсталира и "електрично звоњење"...

- У цркву је, до сада, уложено око четири милиона евра: прилозима ктитора и бројних верника, те захваљујући несебичној помоћи државе и града - каже старешина храма. - Радове убрзано приводимо крају, јер очекујемо да храм буде укључен у велику прославу јубилеја Миланског едикта, 2013. Фирма "Пермесо" из Ваљева, на пример, због тога је, за само 70 радних дана, омалтерисала више од 4.000 квадратних метара унутрашњости. Протонамесник Теовановић вели да ће, како буду пристизала средства, храм бити и живописан. Најпре, наравно, олтар, а на осликавање чекају и два параклиса, посвећена Светом Николају Велимировићу и оцу Јустину Поповићу.

- Епархија ваљевска почива на та два духовна стуба, Николају и Јустину, а ту је сада и трећи, нови храм посвећен Васкрсењу Господњем - закључује отац Теовановић. - Ова црква, у свој својој белини, лепоти и величини, сија и представља прави духовни бисер на увиру двеју река.

АТРАКЦИЈА: ЖЕЉА нам је да монументални храм, каквим се ретко који град може подичити, не само у Србији, постане део свакодневног туристичког протокола града Ваљева - каже Милован Теовановић. - Такође, намеравамо и да пространи плато храма буде духовни центар, својеврсно стециште разних значајних градских манифестација, отворен за све садржаје који су примерени таквом простору.

Б. Пузовић, www.novosti.rs

Извор: Епархија ваљевска