Духовно-едукативна трибина у XV београдској гимназији у организацији проф. Верске наставе (предавач проф. др Петар Јевремовић)

У Петнаестој београдској гимназији, у уторак 11. маја, Петар Јевремовић, професор клиничке психологије на Филозофском факултету у Београду одржао је предавање на тему Увод у психоанализу. Проф. Јевремовића је присутнима представио вероучитељ Славиша Костић. Као врстан познавалац ове проблематике, професор Јевремовић је веома једноставним и лако разумљивим речима приближио слушаоцима Фројда и његово доба - фасцинирајућу уметничку и културну револуцију која се пре стотинак година дешавала и у којој ће бечки лекар добити средишње место. Највећи део предавања посвећен је самом откривању психоанализе.

По речима професора Јевремовића, Фројд је први у историји медицине почео озбиљно и систематски да слуша душевне болеснике, први који је открио смисао у ономе што се до тада једноставно сматрало бесмисленим. Откриће моћи несвесног и развијање методе његовог тумачења требало је да помогне у лечењу хистерије и неурозе, а заправо је урадило нешто више - потпуно је изменило саморазумевање модерног човека. Други део свог предавања професор Јевремовић посветио је питању какву корист данашњи људи могу да имају од психоанализе као терапије и терапијског учења. Након тога уследио је разговор у коме су се чула бројна питања присутних ученика и професора. Највеће интересовање изазивао је однос између психоанализе и филозофије и нарочито психоанализе и религије.

Проф. Зоран Матић