Духовски концерт у Земун Пољу

Духовски концерт у Земун Пољу
Духовски концерт у Земун Пољу
Духовски концерт у Земун Пољу
Духовски концерт у Земун Пољу

У недељу 23. јуна 2013. године у вечерњим часовима, на празник Духова, оджан је концерт у порти храма св. великомученика кнеза Лазара у Земун Пољу под називом “Духовски сабор“. Ово је била већ  5. година како Уметнички Центар Талија из Новог Београда наступа у порти о Духовима.

Ове године први пут наступали су и гости из Америке, тачније Културно Уметничко Друштво „Српски бисер“ са Флориде, који је дошао на балканску турнеју са протојерејом Стефаном Зарембом, архијерејским намесником Сентпитерсбуршким и г. Срђаном.Друштво је организовано при цркви Св. Саве у Сент Питерсбургу. Концерту је присуствовао и Његово Преосвештенство Епископ ремезијански Андреј, на позив старешине храма јереја Предрага Продића.

Најпре су сви чланови у народним ношњама присуствовали вечерњој служби  и плели венчиће од духовске траве, а потом су у 18,00 часова заиграли на сцени. Концерт је био сјајан, орила се песма, оркестар је свирао, а 46 играча  се смењивало на сцени у различитим народним ношњама са играма из централне и западне Србије, Лесковца, Нишаве, Војводине, Косова, Босне, Влашке и Русије.                       

Своје одушевљење нису крили Владика Андреј, браћа свештеници са супругама, нити житељи Земун Поља и шире. Свештеник Предраг је поздравио  све присутне и захвалио свим учесницима, нарочито гостима из далеке Америке, пожелевши да дуго година играју и одржавају српску традицију, окупљајући се нарочито око цркве.