Два века Вазнезенске цркве у Кулпину

Два века Вазнезенске цркве у Кулпину
Два века Вазнезенске цркве у Кулпину
Два века Вазнезенске цркве у Кулпину
Два века Вазнезенске цркве у Кулпину

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког др Иринеја у Кулпину се предходних одражавала манифестација Дани митрополита Стефана Стратимировића, којом је уједно обележен и велики јубиле - два века Вазнесенске цркве у Кулпину

У недељу 22. септембра 2013. године, парохијани храма Вазнесења Господњег у Кулпину, поводом завршне манифестације Дани митрополита Стефана Стратимировића, молитвено су прославили успомену на свете и праведне Јоакима и Ану. Његово Преосвештенство Епископ јегарски др Порфирије, посетио је Црквену општину Кулпин, и тим поводом служио је свету архијерејску Литургију. Срдачну добродошлицу Његовом Преосвештенству пожелела је ученица веронауке Ангелина Коларски и бираним речима поздравила Епископа.

Његовом Преосвештенству саслуживали су презвитер Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, протојереј Илија Проле, протојереј Бранко Ћурчин, протонамесник Владан Симић - секретар Епископа бачког др Иринеја, протонамесник Богољуб Остојић, јереј Раде Деспотовић, ђакони Драган Радић и Лазар Мајсторовић.

Једним устима и једним срцем појали су ученици Школе црквеног појања свети Јован Дамаскин при Црквеној општини новосадској, предвођени монахом Јеротејем, дипломираним учитељем црквене музике.

На крају свете Литургије Владика Порфирије је поучио верни народ о значају храма за хришћански живот и подсетио на историју настанка храма у Кулпину. Том приликом је рекао да јубилеји служе да се поносимо својом прошлошћу, али и да се подвуче граница и црта у преиспитивању себе, у којој мери и ми који јесмо данас, мислимо, деламо и живимо у складу са оним чиме се поносимо.

Овом приликом су додељене архијерејске грамате признања добротворима и приложницима који су несебично помагали и чинили доброчинства Црквеној општини у Кулпину. Архијерејске грамате су уручене господину Миодрагу Тинтору из Темерина, господину Слободану Шијаковићу из Бачког Маглића, господину Николи Милинкову из Кулпина, госпођи Светлани Гајинов Ного из Кулпина, и госпођи Ксенији Накић из Кулпина.

Јереј Раде Деспотовић је захвалио Епископу Порфирију на доласку, на љубави служења, и као одговор на љубав Владике, Црквена општина Кулпин је даривала Епископа архијерејским жезлом у знак сећања на прославу јубилеја 200 година храма у Кулпину.

Такође је захвалио Министру грађевине и урбанизма господину Велимиру Илићу, чијом донацијом је обновљен храм у Кулпину, као и породици Накић која већ дужи низ година украшава храм изнутра.

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког Господина Иринеја завршила се манифестација Дани митрополита Стефана Стратимировића, организована поводом 200 година православног храма у Кулпину.

Извор: Епархија бачка