Двадесета летња школа црквеног појања

У периоду од 28. јула до 5. августа 2012. године у Сремским Карловцима oдржана је двадесета Летња школа црквеног појања „Корнелију у спомен“ са благословом Епископа сремског г. Василија, уз подршку ректора Богословије Светог Арсенија протојереја-ставрофора Јована Петковића, а у организацији Друштва за неговање традиција и развој Сремских Карловаца.

Љубитељи црквене музике окупили су се захваљујући проф. др Даници Петровић која већ двадесет година осмишљава садржај школе и бори се да дође до њене реализације. Учесници из Сомбора, Бачке Паланке, Новог Сада, Нове Пазове, Земуна, Београда, Лесковца, Кладова, Даља, Сарајева, Прњавора (Република Српска), Подгорице, Никшића били су смештени у интернату Богословије. Рад се одвијао у појачкој и хорској секцији.

Преподневне и послеподневне пробе биле су допуњене предавањима у свечаној сали Карловачке гимназије и у свечаној сали Богословије. Хорску радионицу је водио мр Раде Радовић, ванредни професор Музичке академије у Источном Сарајеву, а појачку мр Предраг Ђоковић, професор певничког појања на истој академији. Полазници су свакодневно појали на Литургијама и вечерњим богослужењима у Саборној цркви, затим на поменима српском патријарху Јосифу Рајачићу, свештенику Атанасију Поповићу и композитору Корнелију Станковићу. Вечерњи сати били су посвећени предавањима на тему Литургијска музика у Српској Цркви данас. Међу предавачима и учесницима разговора били су Епископ нишки др Јован (Пурић), Епископ ремезијански Андреј (Ћилерџић), академици Димитрије Стефановић и Владета Јеротић, др Даница Петровић, др Ненад Ристовић, активни појци и диригенти, некадашњи полазници летњих школа (свештеник мр Владимир Вранић, ђакон мр Сава Милин, мр Раде Радовић, мр Богдан Ђаковић, мр Предраг Ђоковић, мр Милица Андрејевић, Снежана Жујић, Дејан Попов и Наташа Марјановић).

На завршној дискусији истакнуто је да, у нашој средини без институција за образовање црквених музичара (са изузетком Одсека за црквену музику на Музичкој академији у Источном Сарајеву), летње школе представљају јединствену прилику за систематично и практично упознавање српског црквеног појања. Посебно је наглашено да савладавање једногласног, певничког појања води ка дубљем познавању и разумевању сложених литургијских текстова, садржаја и поретка различитих богослужења, односно целокупног живота Цркве. Оживљене су успомене на врсне појце и духовнике, блаженопочившег патријарха српског Павла, као и на блаженопочивше епископе: Саву (Вуковића), Дамаскина (Грданичког) и Теодосија (Мраовића). Нису заборављени ни предани сеоски појци који су уз помоћ свештеника или учитеља неговали наслеђену духовну традицију. Резултати хорских и појачких проба представљени су на завршном концерту 4. августа. Мешовити хор је певао одломке из вечерње службе и литургије К. Станковића, затим духовне композиције С. Биничког (Херувимска песма), В. Милошевића (Тебе појем) и руски знамени напев Ниње отпушчајеши. Група појаца припремила је С нами Бог из великог повечерја, по руском знаменом и по српском карловачком напеву, затим статије, величаније и тропар Св. Илији, према записима Ст. Мокрањца и Н. Барачког. У завршном делу концерта хорски су изведене обраде српских народних песама М. Тајчевића (Што си рано, Излези, Узми ме Цонке, Пошла румена, Ајде Јано), Већ се српска застава К. Станковића и Хумореска македонског етномузиколога и композитора Ж. Фирфова.

На концерту су, као и на предавањима, били присутни срдачни грађани Сремских Карловаца. Они већ двадесет година на разне начине помажу реализацију Летње школе црквеног појања. Ове године поред успешне организације гостопримство су исказали пријемом код епископа сремског Василија на дан његове Крсне славе (Св. Илија), пријемом код председника општине Миленка Филиповића, а потом, традиционално, код карловачких винара. Организовали су и излет у Нови Сад где су певачи посетили Саборну цркву, Матицу српску и Галерију Бељански.

Милица Андрејевић

Извор: Православље, број 1091, стр. 33