Двадесети Сaбор православне омладине

У петак, 26. јула 2013. године, Братство православне омладине Црне Горе „Свети Архангел Михаило“ обиљежава јубиларну двадесету годишњицу постојања Сaбором православне омладине

Сабор ће почети светом архијерејском Литургијом коју ће на платоу испред цркве Свете Тројице служити Епископ љипљански Јован са свештенством. Након литургије планиран је културно забавни програмам уз учешће православних хорова и народних гуслара. У Братству православне омладине кажу да ће овај бити један од најмасовнијих сабора на коме ће учествовати преко 700 младих вјерника међу којима ће бити и висока делегација Руске Православне Цркве на челу са Архиеписком берлинским и германским Марком.

„Двадесет година велике борбе и велике храбрости, љубави и истине. Тако смо и насловили ову годишњицу. Нико не би могао ових 20 година бити члан Братства ко нема толику вјеру и храброст и толику љубав да уложи у све то. Није било лако бити члан Братства православне омладине. Надамо се да ће бити боље у следећих 20 година, па ћемо то опет заједно прославити. Од 1993. године на Михољској Превлаци на дан Сабора Светог архангела Гаврила правимо Сабор православне омладине. Првих неколико година био је међународног значаја, прерастао је у окупљање православне омладине Црне Горе, Србије, Републике Српске и гостију. Долазак на рођендански сабор најавили су гости из свих православних земаља и неколико земаља у којима православље није доминантна религија. Имаћемо тако госте из Финске, Чешке, Пољске, као и представнике православних организација младих из Русије, Украјине и Бјелорусије“, истиче предсједник Братства православне омладине Црне Горе, јереј Миајло Бацковић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска