Две године заточеништва Архиепископа охридског Јована

Две године суровог заточеништва Архиепикопа охридског и Митрополита скопског г. Јована

Да подсетимо, Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски г. Јован ухапшен је 12. децембра 2011. године стране полиције у Скопљу.  Архиепископ Јован је у последњих једанаест година прогона и мучеништва боравио у затвору више од седам пута. Јула ове године владика Јован је премештен у злогласни казамат Индризово који се налази у предграђу Скопља. Архиепископ Јован, поред тога што се суочава са озбиљним здравственим проблемима, у затвору "живи" у ћелији са још 30 људи.

Многа питања у вези са случајем прогона Архиепископа Јована су остала неодговорена, а многе иницијативе од стране међународних ауторитета су занемарене од стране скопских власти. Чак и у самом Скопљу  јављају се гласови против нечовечности у случају архиепископа Јована, па је лист Скопље објавио текст у којем се између осталог наводи да је неопходно да се свету покаже да ће верски прогон бити заустављен и да ће Архиепископ Јован бити пуштен из затвора. И на насловној страни скопског листа Либертас објављен је наслов Зауставите верски прогон од стране државе.

У сваком случају, јасно је да затварање Архиепископа охридског Јована не помаже расколничкој цркви у Скопљу да реши проблем поделе, већ напротив, очигледно продубљује проблем и ствара још више препрека.

Према вестима објављеним на: romfea.gr