Џонатан Џексон: Моје путешествије у Православље почело је васкршњом литијом у Румунији

Photo: athenswalkingtours.grУ скорашњем интервјуу румунском православном часопису ,,Луминеа Крединтеи“ добитник Еми награде, глумац и певач Џонатан Џексон говорио је о свом путу у Православље и својим разноврсном уметничким остварењима у слави Божју, као што је и нови награђени документарац посвећен Светом Јосифу Исахисти (Молчалнику).

Како је Џексон изјавио, његово путешествије у Православље започело је путовањем у Румунију. Сећа се:

,,За мене је путешествије у Православље започело у Румунији. А мислим да се ово догодило захваљујући молитвама верујућег народа у Румунији и, наравно,  свих оних монаха на Светој Гори и других, из других делова света, али нарочито из Румуније, због тога што сам кроз прозор хотела посматрао васкршњу литију – на васкршњој јутрењи у рану зору Васкрсења Христовог у Румунији. Видео сам опход око цркве људи како носе свеће и нисам имао појма о чему је реч ... и када су ме научили да кажем „Христос васкрсе!", нешто је у мени већ почело да струји. Зато желим да захвалим својој браћи и сестрама у Христу на свим њиховим молитвама, љубави и подршци. То нам пуно значи! Моја супруга и ја исто то осећамо веома, веома дубоко.

Говорећи о новом документарцу о Светом Јосифу Исахисти, у којем је Џексон приказао великог црквеног духовника 20. века, указао је на то је да је захвалан што је документарац добио признање, истичући оно свето дело које светогорски манастир Ватопед чини за спасење света.

На свом првом путовању по Светој Гори Џексон је упознао оца Јефрема у Ватопеду, духовно чедо Светог Јосифа, који му је рекао да његов живот никада неће бити исти после преласка у Православље и после посете Светој Гори. И ,,од тада више ништа није исто", потврђује Џексон.

Џексон истиче: ,,Православље мења животе живим искуством, а не пуким умовањем. Један аспект који ми се посебно допада у Православљу је тај што се оно не састоји само од философије или пуког умовања; његова суштина је конкретно искуство, опит. Православље значи сусрет, општење са Богом и Његовом  заједницом која је сабрана из разних крајева, али и из свих историјских епоха; то је заједница свих светих ... али то је једно посебно искуство, једно сретање.“

„Осећам љубав и молитве Светог Јосифа Исахисте, не само према себи и својој породици, већ, заправо, према целом свету!“ нагласио је глумац.

Осврћући се на тренутну пандемију, Џексон је приметио да, иако не би требало да себи дозволимо пад у очај, одвајање од црквеног богослужења и светих тајни ,,у суштини је најтежа ствар“.

Џексон је недавно објавио музички видео спот ,,Косово (Радост свих жалосних)“ посвећен светињама  и православнима на распетом Косову.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског превела Сања Симић де Граф)