Ефендија Хусеин Хоџић, Херцег Нови: Закон о слободи вероисповијести неозбиљна лакрдија

У Херцег Новом је и 9. јануара 20202. године, након молебана одслуженог у цркви Светог Спаса на Топлој, одржана литија до цркве Светог архангела Михаила на Белависти. Сабрао се велики број верника који су још једном показали спремност и одлучност да бране своје светиње.

Обраћајући се верницима протојереј-ставрофор Радомир Никчевић је честитао празник Рођења Христовог, као и славу градоначелнику Херцег Новог г. Стевану Катићу који слави Светог архиђакона Стефана.

Присутнима се обратио херцегновски ефендија Хусеин Хоџић, који је истакао да не говори у име Исламске заједнице јер би то било нечасно, ни у име свих муслимана, већ у своје лично и име његових верника који га подржавају.

„Питаћете се зашто сам овдје, одговарам да сам овдје што ме Бог вјечни позва да будем на помоћи брату и комшији. Овдје сам јер сам присуствујући дешавањима претходне године у храму у Подгорици, у Бару и другим догађајима, од патријарха Иринеја чуо и то понављам, да је „Српска Православна Црква изузетно расположена да успоставља и шири добре односе и повјерење са муслиманима са Балкана, посебно са Бошњацима“ међу којима сам ето и ја. Још један разлог је сусрет са академиком Матијом Бећковићем приликом освештавања храма у Бару, који изрази похвалу на моју здравицу, коју сам тада као и вечерас само као грађанин говорио“, рекао је ефендија Хоџић.

Он је подсетио и на речи Марка Миљанова да је чојство и јунаштво бранити другачијег од себе. Ефендија је рекао да га је и учење његове вере довело на литију, а оно каже да комшију и брата не смемо одбити када нас позове да му помогнемо. Подсетио је и јавно захвалио Граду Требињу, Митрополији и митрополиту Амфилохију који су помогли и више урадили за отварање исламског центра у Кумбору од Исламске заједнице у Црној Гори.

„Подржавам вас у вашем праведном бунту. За вјеру дати све, а вјеру ни за шта. Сви смо овдје угрожени. Овај закон је неозбиљна лакрдија у самом називу. Ко је тај да између нас вјерника одређује дал ће бити слобода или неслобода. Бог нам је дао слободу и то је то“, нагласио је ефендија Хусеин. На крају свог обраћања ефендија Хожић је упутио поруку Европи и НАТО-у да не могу више да нам продају дупле аршине!

Благодарећи вечерашњим говорницима протојереј-ставрофор Радомир Никчевић је подсетио на огроман посао и труд који Правни тим Митрополије ради, као и на њихову лавовску борбу и поручио да ни један па ни овај Закон не може да се селективно примењује. Као такав он је опасност за све верске заједнице. „Они који су га донијели остаће упамћени као светокрадице којима је циљ да нам отму хиљадугодишње насљеђе како би нам промијенили идентитет. Зато, не дамо светиње!“, поручио је протојереј-ставрофор Радомир Никчевић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска