Египат: Коптски патријарх тражи олакшице за хришћане

Коптски Патријарх Тавадрос II захтевао је од политичара египатског Горњег дома законске олакшице приликом добијања грађевинских дозвола за подизање и оправку цркава. Неопходно је законодавство које ће спречавати верске сукобе у овој земљи, рекао је поглавар највеће хришћанске заједнице у Египту приликом сусрета са представницима Савета Шура у Каиру. Притом је Патријарх истакао да се многи муслимани дистанцирају од екстремиста, међутим, „лепа осећања нису довољна“.

Према извештају Католичке новинске агенције КНА, двадесет представника Горњег дома дошло је у посету Патријарху како би му изјавили саучешће због крвавих сукова између муслимана и Копта тачно пре две недеље. Сукоб је избио 5. априла у једном северном каирском предграђу, пошто су коптски омладинци, наводно, нацртали крст на једној џамији. Притом, убијена су четири хришћана, док је један муслиман умро. Патријарх је при овом сусрету захтевао јединствено законодавно решавање грађевинских дозвола за сва молитвена места. Тај закон још није донесен,  а, уз то, Копти захтевају укидање забрана које се тичу подизања и проширења коптских цркава.

Према подацима, египатског Министарства вера, у тој земљи има преко 90.000 џамија. Број цркава свих вероисповести треба да је око 2.500. Коптски хришћани представљају највећу верску заједницу у претежно муслиманском Египту; од 80 милиона становника рачуна се да их је између 5 и 12 милиона.

Извор: Катпрес