Египат: После напада исламиста богослужења поново у цркви

Стотине хришћанских породица које су напустиле град, присуствовале су служби у малој капели која се налази унутар онога што је остало од манастира Анба Авраам  уништеног у нападима муслиманских екстремиста. Египатска војска је ослободила село 18. септембра после више од месец дана окупације исламиста.

Коптски хришћани у провинцији Минја „преузимају“ своје храмове после месец дана од напада исламиста и наметања „неверничког“ пореза. Прекјуче поподне хиљаде људи је присуствовало првој Светој Литургији у Богородичиној цркви у ономе што је остало од манастира Анба Авраам у Делги (Минја, Горњи Египат).

Недељна служба је била прва од 14. августа када су исламисти напали Копте. Манастирски комплекс који је Муслиманско братство уништило, потиче из четвртог века.

Свештеници Аврам Танеиса и Силванис Лутфи служили су свету Литургију. Иначе, више пута два коптска православна свештеника су наишли на екстремисте, молили се у уништеном наосу цркве и носили помоћ породицама које су протеране из својих кућа.

Локални извори наводе да је прекјучерашња Литургија окупила стотине породица које су побегле из Делге због прогона. Они се нису само вратили да се моле у својим црквама, него и да поново саграде своје куће упркос полицијском часу и претњама екстремиста.

Прошле среде војска је поново заузела село у коме су исламисти држали упориште, а које је постало  озлогашено због насилног прогона локалне хришћанске заједнице, која је недељама била жртва свих врста злостављања, као што је уништавање 62 верске зграде и кућа, отмица, погубљења по кратком поступку, и пореза џизја (који неверници морају да плаћају муслиманској заједници да би им животи били поштеђени).

Извор: Pravoslavie.ru