Египатским хришћанима плаћа се одсуство приликом поклоничког путовања као и муслиманима

Египатски Врховни уставни суд донео је решење сходно којем хришћани лаици треба да имају иста права као и муслимани који су примали помоћ ради одласка на Хаџ. -Ово решење је значајан корак ка томе да и египатски хришћани уживају пуна грађанска права, рекао је један правник који већ три године води правну битку како би се дошло до овог решења.

Судије су изјавиле у суботу да дозвола установљена 1978. године. која омогућава муслиманима који једном у животу посете Меку и Медину плаћено одсуство, неуставно искључује хришћане. Данашњи египатски Устав, усвојен на референдуму 2014. године, релативно је секуларан у поређењу са документом издатим од стране Муслиманске браће, тако да предвиђа једнака права за све религије.

Процењује се да од египатских 93 милиона становника, њих 10 процената су хришћани и углавном су чланови египатске Коптске Цркве, чији поглавар је патријарх Тавадрос II. Раније коптски хришћани нису радо путовали у Јерусалим, мада је 2015. лично патријарх Тавадрос присуствовао сахрани коптског архиепископа у том град. Последња званична посета поглавара ове хришћанске Цркве израелским властима била је 1967. године.

Извор: RT (превод – Информативна служба СПЦ)